ALİ YILDIRIM
Türkiye otomotiv sektöründe yaşanan talep, markaları kıyasıya yarışın içine soktu. Artan kur baskısı ve gittikçe değersizleşen TL karşısında zam furyası durmazken sıfır otomobil bile tam bir yatırım aracına dönüştü. Bu fırsatı değerlendiren markalar ise Türkiye için daha fazla model getirme yarışına girdi. Özellikle Avrupa’da yakın bir zamanda satılması yasaklanacak olan içten yanmalı otomobillerin yeni pazarlara açılması için de Türkiye bir fırsat kapısı olarak görülüyor. Bu tabloda Citroen Türkiye’de ilk 5 ayda rekor satış rakamına ulaştı. Bunu görmezden gelemeyen Fransızlar ise markaya özellikle araç tedariğinde desteklerini arttırdı.
Markanın İstanbul’daki merkezini ziyaret eden Citroen CEO’su Thierry Koskas, Türkiye’nin önemine vurgu yaptı ve daha fazla araç temini için kolları sıvadı. İlk 5 aylık süreçte 24 bin adetlik satışa imza atan ve Citroen’in dünyada Fransa’dan sonra ikinci en büyük pazarı konumuna gelen Türkiye için oldukça mutlu olduklarına değinen Koskas “Citroen markası için Fransa’dan sonra Türkiye’den büyük başka hiçbir pazar yok. Türkiye’ye tahsis ettiğimiz hacmi buna göre ayarlamamız gerekiyor. Bugün Türkiye’de bulunabilirlik sorunu var. Pek çok otomobil hattında aynı şey geçerli. Yani olmak istediğimiz düzeyde değiliz. Çok daha fazla otomobilimizin olmasını isterdik. Benim görevim, Citroen’in Türkiye’de daha fazla otomobile kavuşmasını sağlamak. Senenin ikinci kısmında, daha fazla otomobilin Türkiye’ye tahsis edileceğini göreceksiniz. Aslında bazı kararlar da verdik. C4 X’in üretildiği İspanya fabrikasında üretimi artıracağız ve bu doğrudan Türkiye’ye yarar sağlayacak. Üretim hacmini Türkiye ile Avrupa ülkeleri ve belki diğer ülkeler arasında bölüştürdüğümüzde Türkiye’ye avantaj sağlayacağız. Çünkü Türkiye’deki operasyonlar başarılı ve talep yüksek” açıklamasını yaptı.
‘ALIM GÜCÜ ARTMAYACAK ‘SMART CAR’ MODELİ BAŞLAYACAK’
Türkiye’de gerçekleşen kur artışını da değerlendiren Thierry Koskas “Ana hedeflerimizden biri ulaşılabilir otomobiller sağlamak. Yani insanların gerçekten satın alabilecekleri otomobiller sunmak istiyoruz ve bu özellikle elektrikli araç dünyasında çok önemli. Elektrikliye geçtiğimizde insanlar yine araç alabiliyor olmalı. Şirket, bundan birkaç sene önce ‘Smart Car’ programını oluşturdu. Bu son derece erişilebilir bir platform ve burada Citroën markası olarak otomobil yapıyoruz. Bu sayede gelecekte bir takım erişilebilir otomobilleri sunmaya devam edeceğiz. Şunun çok farkındayız, insanların satın alma gücü, elektrikli araç üretmenin maliyeti kadar artmayacaktır. O yüzden satın alınabilir araçlar temin etmemiz lazım. Çünkü insanların satın alma gücü artmayacak belli” yorumunu yaptı.
Thierry Koskas&Selen Alkım
‘49 BİNLİK HEDEF 60 BİNE ÇIKTI’
Geçen sene satışlarını 28 bin adetle kapattıklarını ve bu rakamı neredeyse ilk 5 ayda yakaladıklarını söyleyen Citroen Türkiye Genel Müdürü Selen Alkım ise, “24 bin adet satışa imza attık. Fransa merkezin bizi desteklemesi hedeflerimiz de yükseltti. Biz de 11 bin adet daha revize ederek 60 bin adetle yılı kapatmayı ön görüyoruz. Daha fazla teminde ise daha yukarı çıkmamız da söz konusu olabilir. Pazar ise bu tempoyla milyon adedi geçecek gibi görünse de biz temkinli yaklaşarak 900 bin adedin biraz üzerinde görüyoruz” diye konuştu