'Yeşil altın'ın hasadı devam ediyor! Dallardan tek tek düşüyor: Tarlada 110 TL olan kilosu tezgahta ise...

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yetişen ve 'yeşil altın' olarak bilinen o ürünün hasadı devam ediyor. Ürün bu yıl üreticilerin yüzünü güldürürken, kilosu ise tarlada 110 TL'den alıcı buluyor. İşte, 'yeşil altın'ın hasat hikayesi...

UNESCO'nun gastronomi alanında "Yaratıcı Şehirler Ağı"na kattığı Gaziantep mutfağının önde gelen lezzetlerinden antep fıstığının hasadı geçtiğimiz hafta başladı. Sabahın ilk ışıklarında tarlaya koşan çiftçiler, topladıkları antep fıstıklarını elek yardımı ile tane haline getiriyor. 'Ben' denilen ürünün bir bölümü bu şekilde satılırken, önemli bir kısmı da fırınlarda kavrularak üst kabuğundan ayrıştırılıyor. Yeşil altın olarak bilinen fıstığın kilosu ise tarlada 110 TL'ye satılıyor.

PİYASANIN BİRÇOK ALANINDA KULLANILIYOR

Antep fıstığı üretiminin meşakkatli olduğunu söyleyen Gaziantep Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Karayılan, "Antep fıstığı deyince akla zahmet gelir, alın teri gelir, emek gelir. Bununla birlikte sevgi gelir, bereketli topraklar gelir. Hem kurusu, hem kırmızı 'ben'i olarak hem yeşil bozu olarak piyasada, sanayi sektöründe, çikolata, dondurma gibi bir çok alanda kullanılıyor." dedi.

GEÇEN YILA GÖRE VERİM ARTTI

Antep fıstığının aromasının dünyadaki diğer yerlerde üretilenden daha iyi olduğunu söyleyen Karayılan, "Antep fıstığının aroması, rengi çok güzeldir ve içindeki lezzetiyle dünyada bir tanedir. O yüzden Antep fıstığı ve bununla yapılan Antep baklavası meşhur. Yapılan çalışmalarda, verim olarak geçen seneye oranla yüzde 50'nin üzerindeyiz. Bir önceki yılın ise veriminin altındayız. Dolayısıyla bu yıl ortalama bir verimimiz var" ifadelerini kullandı.

15 GÜN ÇOK ÖNEMLİ

Rekolteden memnun olduklarını söyleyen çiftçi Ali Karakuş ise şunları aktardı:

"Rekoltemiz iyi, fiyatlar iyi, memnunuz. Hasadı iki aşamadan oluşuyor. İlki baklavalık olarak bilinen yeşilken toplanır, bir de şimdiki gibi 'ben' olduğunda toplanır. Çikolata gibi ürünlerde kullanılır. Bu ürün bazen 15 günde de yok olabiliyor. Mesela yeşilken 15 gün içinde dolu olursa ya da güneş fazla olursa içini yakıp küçültüyor verim hemen hemen hiç olmuyor, yüzde 30'lara kadar düşüyor. Bu 15 gün bizim için çok önemli."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

Ekonomi Haberleri