Vatandaş geçim zorluğuna direnemiyor: Bankalar binlerce gayrimenkule el koydu

Geçim zorluğunun artmasıyla vatandaşın da ödeyemediği krediler arttı. Bu sebeple de başta kamu bankaları olmak üzere toplam 20 banka, 4 bin 444 gayrimenkule el koydu. Bunların 2 bin 550 adedi ise satışa çıkarıldı.

Türkiye'de gitgide tırmanan geçim sıkıntısıyla beraber bankalarda batık kredi miktarı 162 milyar lirayı aştı. 20 bankanın kredi borçlarına karşılık el koyduğu gayrimenkul sayısı ise 4 bin 444’e dayandı. Bankalar, fabrika, atölye, tarla, bağ, bahçe, dükkân, villa, çiftlik, arsa ya da konutu aldığı bireysel ve ticari krediye ipotek gösteren binlerce borçlunun gayrimenkullerine el koydu.

İLK SIRADA KAMU BANKALARI VAR

Cumhuriyet'in haberine göre; bankaların resmi internet sitelerinde yer alan bilgilerde, bankalarda halen satılık toplam 2 bin 550 gayrimenkulün olduğu görülüyor.. VakıfBank el koyduğu 1170 gayrimenkulle başı çekerken Ziraat Bankası’nın elinde 840, Halkbank’ın elinde 540 satılık gayrimenkul var. Özel bankalarda ise toplam 1555 gayrimenkul bulunuyor. Bu kapsamda DenizBank 500 gayrimenkulle ilk sırada yer alırken Şekerbank’ta 445, Garanti BBVA’da 236, İş Bankası’nda 144, TEB’de 78, Akbank’ta 68 satılık konut bulunuyor. Katılım bankalarının elinde ise toplam 339 gayrimenkul var. Albaraka Türk 162 gayrimenkul ile ilk sırada yer alırken Kuveyt Türk ve Türkiye Finans’ın elinde 70’er gayrimenkul bulunuyor. Tarımsal kredilerde ön plana çıkan Ziraat Bankası ve Şekerbank’ta satılık tarlaların sayısı yüksek.

2.5 MİLYON VATANDAŞ BORÇLU

TÜİK verilerine göre, Mart 2022’de toplam konut satışları içinde kredili satış (ipotekli satış) payı yüzde 22.6 oldu. Ayrıca TBB Risk Merkezi’nin Şubat 2022 raporuna göre sadece şubatta konut kredisi kullanan kişi sayısı 15 bin oldu. Şubat 2021’e göre konut kredisi kullananların sayısı yüzde 3.5 azalırken borç tutarı yüzde 9.9 arttı. 2022 Şubat itibarıyla yaklaşık 2.5 milyon vatandaşın 313.5 milyar TL konut kredisi borcu var.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

Nebati, "Her ay enflasyonun nasıl düştüğünü göreceğiz" demişti: Nisanda yüzde 70’e yaklaşacak
Hak-İş Genel Başkanı'ndan asgari ücret çağrısı: 6 aylık enflasyonun üzerinde artırılmalı
Üretim maliyeti ile tarife arasındaki makas açılıyor: Elektriğe büyük zam yolda

Ekonomi Haberleri