TÜSİAD 'Artan risk seviyesi sürdürülemez' sözleriyle uyardı

Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) pazartesi günü 847 puanı görerek 2003'ten bu yana en yüksek düzeye çıktı. TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi toplantısı açılışında konuşan TÜSİAD YİK Başkanı Tuncay Özilhan bunun nedenini "Dünyadaki gelişmeler ve içeride uyguladığımız iktisadi politikalar" sözleriyle açıkladı. TÜSİAD Başkanı Orhan Turan da "Artan risk seviyesi sürdürülemez, geleneksel politikalara dönmeliyiz" dedi.

Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi CDS priminde 847 puanla 19 yılın zirvesi görüldü. Mevcut CDS rakamları, döviz cinsi dış borçlar için yaklaşık yüzde 42’lik iflas olasılığına işaret ediyor.

Bugün düzenlenen Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi Toplantısında konuşan TÜSİAD YİK Başkanı Tuncay Özilhan dünyadaki gelişmeler ve içeride uygulanan iktisadi politikaların risk primini yükselttiğine dikkat çekerek, "Ekonomiyi istikrarlı ve sürdürülebilir bir raya oturtabilmek için uzmanların, teknisyenlerin ve akademisyenlerin de görüşlerine kulak vermek gerek" ifadelerini kaydetti.

TÜSİAD YİK Başkanı Özilhan'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

"Türkiye'nin gıda fiyatlarındaki artışı önlemek için yeni bir tarım politikası oluşturulmalı.

Dünyadaki gelişmeler ve içeride uyguladığımız iktisadi politikalarla birlikte ülke risk primi yükseliyor.

Enflasyondaki artış hızı daha önce görmediğimiz düzeyde.

Piyasanın işleyişine yapılan müdahaleler ekonomiyi daha da bozar.

Ekonomiyi istikrarlı ve sürdürülebilir bir raya oturtabilmek için uzmanların, teknisyenlerin ve akademisyenlerin de görüşlerine kulak vermek gerek.

Yatırımlar sadece düşük faiz politikasıyla sağlanmaz."

'ARTAN RİSK SEVİYESİ SÜRDÜRÜLEMEZ'

Toplantıda konuşan TÜSİAD Başkanı Orhan Turan da "Artan risk seviyesi sürdürülemez, geleneksel politikalara dönmeliyiz" dedi.

Orhan Turan'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

"Rekabetçi kur ve cari fazla politikaları günümüze uyumlu değil ve istenilen sonucu vermiyor.

Enflasyonla mücadelede tüm dünya faiz artırırken, biz tersi bir politika izliyoruz.

Artan risk seviyesi sürdürülemez, geleneksel politikalara dönmeliyiz.

İzlenen ekonomi politikalarıyla gelirlerimiz eriyor."

CDS NEDİR?

Türkçe'de kredi risk primi veya kredi temerrüt takası olarak kullanılan CDS (Credit Default Swap) aslında bir çeşit sigortalama işlemi olarak tanımlanabilir. Euronews'te yer alan habere göre; herhangi bir ülke hazinesine ya da şirketine borç verirken o borcun geri ödenmemesi ihtimaline karşı aldığınız sigorta poliçesine CDS deniyor ve genellikle over-the-counter (OTC) yani herhangi bir borsa düzenlemesine tabi olmayan tezgahüstü piyasalarda işlem görüyor.

CDS PRİMİ NASIL HESAPLANIYOR?

Ülkelerin dış borçlanmalarına karşı CDS'leri genelde büyük uluslararası yatırım bankaları sağlıyor ve o ülkelerin borcunu çevirememesi halinde ödemeyi bu banka üstlenmiş oluyor. Bu bankalar da söz konusu ülkenin geri ödeme yeteneğini, makroekonomik koşullarını inceleyerek bir risk oranı belirliyor.

Bu oran belirlenirken uluslararası derecelendirme kuruluşlarının verdiği notlar önemli bir rol oynasa da bunun dışında da bir çok faktör göz önünde bulunduruluyor.

Ekonomisi sağlam ve geri ödeme sorunu yaşamayacağı düşünülen ülkelerin risk primi düşük olurken geri ödemekte sorun yaşayacağı düşünülen ülkelerin risk primi yüksek bir orandan belirleniyor.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (13)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

Bahçeli, TÜSİAD'ı hedef aldı: Bir kere de bizim politikalarımızı destekleyin
Türkiye'nin kredi risk primi neden yükseliyor?
Türkiye'nin risk priminde korkutan artış! 19 yıl önceki seviyede

Ekonomi Haberleri