ALİ YILDIRIM
Otomobilde tercihler her geçen gün değişiyor. Özellikle Türkiye pazarının uzun yıllar bir sedan ülkesi olduğu görülürken, artık tercih yerden yüksek modellerden yana. Öte yandan yıllarca dizel motorlarla anılan ülkenin bu alışkanlığı da mecburen kayboluyor.
TOPLAM PAZAR YÜZDE 1 DARALDI
Yılın ilk 11 aylık döneminde otomobil ve hafif ticari araç pazarı 675 bin 107 adetten 668 bin 63 adede geriledi. Yani toplam pazar bu dönemde geçen yıla göre yüzde 1 küçülmüş oldu. Otomobil pazarı yüzde 2,4 daralırken, hafif ticari araç pazarı yüzde 3,4 büyüdü. Sedan araçların payı da her geçen gün düşüş gösterirken, SUV’larda büyüme kesintisiz devam etti.
SUV OTOMOBİLLER SEDANI SOLLADI
Ocak-Kasım 2022 döneminde önceki yıla oranla 204 bin adedin üzerinde olan sedan pazarı bu sene 188 bin adetlere düştü. Sedan pazarında küçülme yüzde 8 seviyesinde gerçekleşirken, hatchback pazarı neredeyse yüzde 20 daraldı.
HERKES YERDEN YÜKSEK İSTİYOR
Küçülen pazara rağmen SUV segmentinde büyüme hız kesmedi. Artan seçeneklerle birlikte artık B-SUV’da bile çeşitlilik oldukça hızlı artınca büyüme kaçınılmaz oldu. Geçen yılın ilk 11 ayında 181 bin 250 adet olan SUV pazarı yüzde 15 artarak 208 bin 693 adede çıktı. Motor tipine göre bakıldığında da artık dizellerin esamesi bile okunmaz hale geldi. Üretimler de artık dizellerden yana olmayınca motor tercihlerinde de değişiklikler yaşandı.
YENİ FAVORİ BENZİNLİ
Benzinli otomobillerin payı yılın ilk 11 ayında geçen seneye göre, yüzde 66’dan yüzde 69’a yükseldi. Hatta geçen yıl 342 bin 245 olan benzinli otomobillerin sayısı bu yıl yüzde 3 artışla 353 bin 529 adede çıktı. 104 bin 218 adet olan dizel otomobiller ise 87 bin 45 adede geriledi. Yani dizellerin payı ilk 11 ayda yüzde 17 geriledi. Dizelin toplam pazardaki payı 2021’de yüzde 20’nin üzerindeydi.
ELEKTRİKLİ ARAÇ SATIŞLARI YÜZDE 157 ARTTI
Hibrit araç satışları aynı dönemde 45 bin 190 adetten yüzde 14 artışla 51 bin 504 adede çıktı. Pazardan aldığı pay yüzde 8,7’den yüzde 10,2’ye ulaştı. Elektrikli otomobillerin de çeşitliliği arttıkça adetlerde de sert artış gerçekleşti. Yüzde 0,5 olan elektrikli araçların payı yüzde 1,2’yi gördü. İlk 11 ayda geçen yıla göre, 2 bin 415 adet olan elektrikli otomobillerin satışı yüzde 157 artarak 6 bin 214’e ulaştı.
ORTA SINIF KÜÇÜLDÜ LÜKSLER BÜYÜDÜ
Otomobil pazarının en fazla satan segmenti hiç kuşkusuz C sınıfı. Burada yer alan modellerin birçoğu orta sınıfa hitap ederken, son dönemde artan fiyatlarla birlikte artık buna orta sınıfın da ulaşamadığı. En fazla küçülen segment A olurken onu yüzde 17 ile D sınıfı izledi. C’de ise gerileme yüzde 8’i buldu. Asıl dikkat çeken segment ise B sınıfı oldu. Artan fiyatlarla sınıflar arası kayma da oldu. Parası C’ye yetmeyen soluğu B’de aldı. İlk 11 aylık süreçte geçen yıla göre yüzde 10 büyüyen B segmenti karşısında hem C hem de D’nin daralması dikkat çekti. Ağırlıklı lüks modellerin yer aldığı segmentte ise E ve F sınıfında büyüme görüldü. E segmenti ilk 11 ayda yüzde 19, F ise yüzde 46’dan fazla arttı.
CASTROL TÜRKİYE’YE BÜYÜME BONUSU
Castrol’ün bu yıl en fazla büyüdüğü pazar Türkiye oldu. Türkiye’de yılın ilk 11 ayında hacimsel bazda yüzde 12 büyüme sağlayan şirketin, global büyümesi ise geçen yıl ile aynı kaldı. Türkiye’deki bu hızlı büyümenin yeni yatırımları da beraberinde getirdiğini söyleyen Castrol Türkiye, Ukrayna ve Orta Asya Direktörü Köksal “Globalden bütçemiz iki kat arttı. Yeni yatırım planlarını devreye aldık” dedi.
Sıfır otomobilde artan fiyatlar ikinci elin de değerini arttırdı. Artık hem daha yaşlı hem de daha fazla kilometreli otomobillerin trafikteki etkinliği artınca tüketici ikinci eline daha iyi bakmaya başladı. Bununla birlikte servis girişleri de hızla arttı. Böylece bakım tarafında trafik iyice hızlandı. Bu tarafta vitesin yükselmesi yağ sektörünü de canlandırdı. Birçok yağ markasının Türkiye pazarındaki rolü artarken Castrol Türkiye de bundan nasibini aldı. Sorularımızı cevaplayan Castrol Türkiye, Ukrayna ve Orta Asya Direktörü Ayhan Köksal, bu sene çok başarılı bir yıl geçirdiklerini söyledi. Köksal, Castrol tarihinde ilk kez Türkiye’nin en fazla büyüyen pazar olduğuna dikkat çekerek “Yılın ilk 11 ayında hacimsel bazda yüzde 12 büyüme sağladık. Türkiye, çok pozitif ayrışıyor. Cirodan marka gücü ve müşteri memnuniyetine kadar her alanda başarılı bir yıl geçirdik. Pazar payımızı da artırdık” dedi. Şirketin bu hızı globalde de ödüllendirildi. Köksal, Castrol’ün gelecek 2023 için pazarlama bütçesinin bu yılın yaklaşık iki katına çıktığını paylaştı. Yatırımlara da hız veren şirket, Gemlik’teki fabrikasında 5.5 milyar dolarlık yeni bir hat kurdu. Gelecek yıl fabrikada ayrıca 1 milyon doların üzerinde bir tank yatırımının da olması planlananlar arasında. 2023’ün sonunda ya da en geç 2024 yılında 5.5 milyon dolarlık yeni bir depo yatırımını gündeme aldığı paylaşılırken, lojistik avantajı sağlamak ve az karbon salımına neden olmak için Bursa’daki depo Gemlik’te fabrika yakınına taşınacağı da aktarıldı.
Ayhan Köksal, Türkiye’deki merkeze bağlı olan Orta Asya’ya yönelik de yatırım planları olduğuna dikkat çekerek “Orta Asya hızlı büyüyen ve çok fazla fırsatın olduğu bir bölge. Özellikle Özbekistan çok hızlı büyüyor. Bu bölgede üretim dahil her türlü yatırım fırsatını değerlendiriyoruz” açıklamasında bulundu.
ELEKTRİKLİ MOKKA TÜRKİYE’DE
Opel’in kısa sürede sevilen SUV modellerinden biri olan Mokka, yeni versiyonlarıyla dikkat çekmeye başladı. Pazara çıktığından bu yana benzinli motorla sunulan modelin artık elektrikli seçeneği de var. Mokka-e, 327 km’lik WLTP menziliyle hem şehir içi hem de uzun yolda ideal bir yol arkadaşı olarak dikkat çekiyor. Model 8 yıl/160.000 km batarya garantisi ve 909 bin 900 TL’den başlayan fiyat etiketine sahip. Araçta sunulan elektrikli motor 136 beygir gücünde. 260 NM’de torka sahip olan modelin 3 farklı sürüş modu var. Araç, wall box, yüksek hızlı şarj veya ev tipi priz için tek fazdan üç fazlı 11 kW’a kadar tüm olası şarj çözümlerini destekliyor. 50 kWh pilde depolanan enerjiyi ve menzili korumak için ise hız elektronik olarak 150 km/s’de sınırlandırılıyor. Pilin %80’ini sadece 30 dakikada şarj etmeyi sağlayan 100 kW DC hızlı şarj sistemi Mokka-e’de standart olarak yer alıyor.
STARIA’YA 4 ÇEKER DOPİNGİ
Hyundai’nin yeni MPV modeli Staria, hem aileler hem de ticari işletmeler için özel çözümler sunmaya devam ediyor. Markanın 9 kişilik modeli şimdi de yeni versiyonlarıyla dikkat çekiyor. Premium donanım seviyesine daha üst bir versiyon olan Elite de ekleniyor. Staria Elite, günlük rutin işlerdeki görevlerini sorunsuz bir şekilde yerine getirirken aynı zamanda dört tekerlekten çekiş sistemiyle maksimum sürüş keyfi vaat ediyor. Türkiye’de 2.2 litrelik dizel motorla sunulan model, 8 ileri tork konvertörlü otomatik şanzıman ile geliyor. 177 beygir güce sahip olan araç aynı zamanda 430 NM’de tork üretiyor.
MERCEDES GLC 3.4 MİLYON LİRALIK ETİKETLE GELDİ
Mercedes-Benz GLC Türkiye’de yola çıkıyor. Markanın SUV’deki önemli bir oyuncusu olan model, ilk defa aks yönlendirme sistemini de kullanıyor. Araç 3.4 milyon liralık fiyat etiketine sahip. Yeni GLC sadece dizel motor seçeneği ile sunuluyor. Motoru destekleyen 48 Volt beslemeli ISG, süzülme, ek destek veya geri kazanım işlevleriyle önemli ölçüde yakıt tasarrufu sağlıyor. Bunun dışında ISG sayesinde motor çok hızlı ve konforlu bir şekilde çalışıyor. Böylece start-stop işlevi sürücü tarafından neredeyse algılanmadan işlevini yerine getiriyor. 2 litrelik dizel motor 197 beygir güç üretirken aynı zamanda elektrikli motor da 23 beygirlik destek veriyor.
YENİ RANGE AİLESİNE GÜVENLİKTE TAM NOT
Yeni Range Rover ile dinamik performansı, yeni nesil donanımları ve Gelişmiş Sürücü Yardım Sistemleri (ADAS) ile dikkat çeken Yeni Range Rover Sport, Euro NCAP testlerinden beş yıldız alan en yeni modeller oldu. Her iki model de yeni ve kompleks MLA-Flex platformu üzerinde yer alıyor. Bu yapı sayesinde hem Yeni Range Rover hem de Yeni Range Rover Sport rafine bir sürüş ile en gelişmiş sürücü yardım teknolojilerini bünyesinde barındırıyor. Ayrıca Yeni Range Rover bir önceki nesline göre yüzde 50, Yeni Range Rover Sport ise bir önceki nesline göre yüzde 35 daha rijit bir gövde sunuyor. Beşinci nesil Range Rover, Euro NCAP testlerinde çocuk yolcu korumasında yüzde 87 ve yayalar içinse yüzde 72 oranında güvenli tespit edildi. Yeni Range Rover Sport ise yetişkin yolcu ve çocuk yolcu korumasında yüzde 85 oranında güvenli bulunurken, her iki araç da güvenlik asistanları özelinde yüzde 82 oranlarında güvenli tespit edilerek beş yıldız almaya hak kazandı.