Tarihte bir ilk: Türk lirası, Güney Afrika randıyla bire bir seviyesine geriledi

Uluslararası para piyasalarında aynı düzlemde karşılaştırılan Türk lirasının Güney Afrika'nın resmi para birimi rand ile bugün bire bir konumuna geriledi. Türk lirasının rand karşısında değer kaybını KARAR'a değerlendiren Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota, "Ne acıdır ki bizim paramız bire bir konumuna geldi. Bundan 5-6 sene önce bire altı civarındaydı. 2001 yılında bire on birdi" dedi.

ALTUĞ YERLİSU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları doğrultusunda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) istikrarlı olarak faiz düşürmesi, Türkiye’nin resmi para birimi olan Türk lirasının yabancı para birimleri karşısında değer kaybetmesine neden oldu. Bunun üzerine hükümet, dövize endeksli mevduat uygulamasını getirdi. Ancak bu sistem de istenen etkiyi vermedi. Bir süre eski değerini kazanma eğilimi gösteren TL tekrar düşmeye devam etti.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati de dün katıldığı bir programda, "Türk Lirası en zayıf durumunda. Gideceği bir yer yok. Vatandaş rahat etsin" demişti. Ancak Türk Lirası bugün daha da düşerek, Güney Afrika para birimi Rand ile bire bir konumuna geriledi. Bu gelişmeyi KARAR’a değerlendiren Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota, “Ne acıdır ki bizim paramız bire bir konumuna geldi. Bundan 5-6 sene önce bire altı civarındaydı. 2001 yılında bire on birdi” dedi.

“PSİKOLOJİK BİR GÖSTERGE”

TL’nin rand karşısında bire bir konumuna gelmesini “psikolojik gösterge” olarak nitelendiren Rota, “Biz hep kendi paramızı dolara eruoya karşı bakarız ama bizim paramızın gelişen ülke paralarına karşı da çok derin değer kaybını en iyi gösteren Güney Afrika parasıdır” diye konuştu.

Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota

Güney Afrika’nın Türkiye’ye kıyasla daha iyi yönetilen bir ülke olmadığına dikkat çeken Rota, şunları söyledi:

“Ekonomi yönetimine, demokrasisine, kaynaklarına baktığımızda da çok harika yönetilen bir ülke değil tabii ki. Ona karşı değer yitirmenin de sembolik bir önemi var

Nureddin Nebati’nin bakan olduğu, Şahap Kavcıoğlu’nun Merkez Bankası Başkanı olduğu ülkede para ne kadar değer kazanabilir? Güney Afrika’da en azından düzgün bir Merkez Bankası var aynen Rusya’da Brezilya’da olduğu gibi.

Ülkeler ne kadar kötü yönetilirse yönetilsin, siyasetçileri ne kadar popülist olursa olsun aslında ekonomi yönetimlerinin düzgün olduğu noktada muazzam bir sigorta oluyor. TL’nin Güney Afrika parası karşısında değer kazanabilmesinin bence tek şartı, Türkiye’nin ekonomi yönetiminin liyakatli isimlerden oluşmasıdır. Kısa vadede ümit yok tabi.”

“GERİ DÖNDÜRÜLMESİ ZOR”

Türk lirasının daha kötü noktalara da gelebileceğine dikkat çeken Rota, “Bu kadar yüksek enflasyon olan bir ülkede enflasyonla mücadeleyi terk etmişseniz önünde sonunda kurlardaki değer kaybı enflasyonu yakalar” ifadelerini kullandı.

Aralık ayından bu yana kurlarda önemli bir artış olmadığına dikkat çeken Rota, düşüşün geri döndürülmesinin zor olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Ancak enflasyonda çok ciddi bir artış oldu. Martı da katarsanız yüzde yirminin üzerinde bir enflasyon oldu. Enflasyon hızla giderken kurların aynı yerde kalması zaten mümkün değil. O yüzden reel değer kaybı olabilir”

“ANCAK SEÇİMLE DÖNER”

Sosyal medyada Mehmet Şimşek’in geri döneceği iddialarının dolaştığını hatırlatan Rota, “O kadar radikal bir adım atıldığında tabii ki işler farklılaşır ama AK Parti o noktaya gelse biz bugün bu noktada olmazdık. Bence ancak seçimle döner bu saatten sonra. AK Parti hükümetiyle bu işin dönmesi mümkün değil” dedi.

Güney Afrika Randı, Ocak 2001’de TL karşısında 11,4750’den işlem görürken, Türk lirası 20 yılda 10 kattan daha fazla değer kaybederek rand ile aynı seviyeye düştü.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (9)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri