S&P'den korkutan Türkiye analizi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, dış finansman maliyetlerindeki artış nedeniyle baskı altında olan gelişen ülkelerin bankacılık sektörlerine ilişkin bir rapor yayımladı. Raporda küresel likiditedeki değişimlere karşı bankacılık sistemlerinin potansiyel olarak kırılgan oldukları düşünülen beş ülke arasında Tunus ve Türkiye, en riskli iki ülke olarak sıralandı. Analistler, Türk bankalarının 144,2 milyar dolarlık “yüksek” dış borcu nedeniyle savunmasız olduğunu vurguladı.

14 Mayıs'a doğru geri sayım sürerken Uluslar arası finans kuruluşlarından Türkiye ekonomisine yönelik tespit ve uyarıları artıyor. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), dış finansman maliyetlerindeki artış nedeniyle baskı altında olan gelişen ülkelerin bankacılık sektörlerine ilişkin bir analiz yayımladı.

Raporda küresel likiditedeki değişimlere karşı bankacılık sistemlerinin potansiyel olarak kırılgan oldukları düşünülen beş ülke arasında Tunus ve Türkiye, en riskli iki ülke olarak sıralandı. Raporda, dünyada faiz oranlarındaki artışın dış borçlar nedeniyle bankalar için yarattığı doğrudan riskler ve dış borcu olan şirketlerin ve kamunun bankalar için yarattığı dolaylı riskler ele alandı.

'TÜRKİYE KIRILGAN ÜLKE'

Raporun 'Türkiye kırılgan' ara başlığıyla aktarılan bölümünde, S&P analistlerinin baz durum senaryosunda beklenti 'Hükümet ödemeler dengesi risklerini kontrol altında tutabildiği sürece, yenileme oranlarında ılımlı bir düşüş olsa da, Türk bankalarının dış finansmana erişimini sürdüreceği' yönünde oldu.

'BANKALAR SAVUNMASIZ DURUMDA'

2022 sonu itibarıyla Türk bankalarının tahminen 144,2 milyar dolarlık “yüksek” dış borcu olduğunu belirten analistler, bu yüksek dış borç nedeniyle Türk bankalarının, özellikle olumsuz piyasa algısına, artan riskten kaçınmaya, küresel likiditedeki düşüşlere ve yüksek finansman maliyetlerine karşı savunmasız olduğu vurgulandı.

'TAKİPTEKİ KREDİLERİN ORANI İKİ KATTAN FAZLA ARTAR'

Türkiye’de konut fiyatlarında artışın, varlık kalitesi risklerine karşı bankalara yardımcı olduğunu belirten S&P, 2022’de yüzde 2,8 olan kredi zararlarının 2023’te yüzde 3,2’ye, 2022 sonunda yüzde 2,2 olan takipteki kredi oranının da 2023’te yüzde 4-5 aralığında yükselmesini öngördü.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

iPhone kullananlar dikkat! Hemen bu güncellemeyi yapıp ekrana bakın
Sadece kimliğinizi göstermeniz yeterli! Bu ülkelere vize ve pasaportunuz olmadan gidebilirsiniz

Ekonomi Haberleri