Türkiye'nin swap için görüştüğü ülkeler belli oldu

Reuters haber ajansı, Türkiye'nin swap anlaşması için birkaç ülkeyle görüşme halinde olduğunu ve Azerbaycan'la anlaşmaya yakın olduğunu açıkladı.

Reuters haber ajansı, TL’nin itibarını artırmak için Merkez Bankası'nın harekete geçtiğini ve Türkiye'nin swap anlaşması için birkaç ülkeyle görüşme halinde olduğunu açıkladı. Ajans, görüşme halindeki ülkelerden Azerbaycan'la anlaşmaya yakın olduğunu aktardı. Ankara'nın Malezya, Güney Kore, Rusya, İngiltere'nin yanı sıra Asya'dan bazı ülkelerle de görüştü belirtildi.

Türkiye Bankalar Birliği'nden (TBB) yapılan açıklamaya göre, Merkez Bankası Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu, TBB'yi ziyaret ederek Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Çakar’ın ev sahipliğinde yönetim kurulu üyeleriyle bir araya geldi.

Görüşmede küresel ve yurt içi ekonomi ile bankacılık sektöründeki gelişmeler değerlendirildi. Yılın ikinci yarısına ilişkin beklentiler konusunda karşılıklı görüş alışverişinin yapıldığı toplantının verimli ve yararlı geçtiği vurgulandı.

Reuters'in haberine göre toplantıda Kavcıoğlu:

  • TL’nin itibarını artırma konusunda bankalarla istişare ederek zorunlu karşılık düzenlemelerinde değişiklikler yapabileceği sinyalini verdi.
  • TL’nin değerinin korunması için önümüzdeki dönemde bankalarla işbirliği içinde çalışacağı mesajını verdi.
  • Yeni swap anlaşmaları için 4 ülke merkez bankası ile görüştüklerini ve ikisi ile görüşmelerin çok iyi noktaya geldiğini belirtti.
  • TL’nin değerinin korunması için gereken politika adımlarının atılacağı mesajını verdi.
  • Rezervlerin güçlendirilmesi hedefine bağlı oldukları mesajını verdi.

SWAP HATTI NEDİR?

BBC'de yer alan habere göre, Swap kelime olarak değiş-tokuş veya takas anlamına geliyor.

Finans piyasalarında ise iki tarafın belirli bir zaman dilimi içinde farklı faiz ödemelerini ve / veya farklı para birimlerini karşılıklı olarak değiştirdikleri takas anlaşmasına "swap sözleşmesi" deniyor.

2000'lerin sonundaki küresel likidite krizi sırasında sıkça başvurulan swap hattı uygulaması ile merkez bankaları kendi para birimlerini diğer bankalara verip, yabancı para birimi alabiliyor.

Swap piyasasında ağırlıklı döviz swapları ile faize dayalı swap sözleşmeleri işlem görüyor.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (12)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

Swap ne işe yarar, neden yapılır? Swap anlaşması ne anlama gelir?
Merkez Bankası kritik toplantıyı erteledi
Swap nasıl yapılır? İşte swap'ın anlamı

Ekonomi Haberleri