Pandemiden dolayı yaşanan çip tedarik sorunu ve üretim sıkıntısı ile otomotiv sektörü sıfır araç stoklarını güncelleyememişti. Tüketiciler bu süreçte ikinci ele yönelmiş bu durum, yoğun talep artışıyla fiyatların uzun bir süre tavan yapmasına neden olmuştu. Ancak ikinci el otomobil pazarı yeni yıla durgun girdi. Sektör temsilcileri satışlardaki durgunluğun kredi faiz oranları ve dolar/TL paritesindeki oynaklıktan kaynaklandığını belirtti. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin otomotiv, ihracatçılar ve deniz ticaret odası temsilcileriyle bir araya gelmesinin ardından otomotiv sektöründe beklenen haber geldi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), otomotivde araç fiyatlarının artmasının ardından taksitlendirmeye konu araç limitlerini ve bu araçlar için kullanılabilecek kredi oranlarında değişikliğe gitti.
400 BİN TL'NİN ALTINDAKİ TAŞITLARDA 48 AY, 400 BİN TL'NİN ÜZERİNDEKİ TAŞITLARDA 36 AY TAKSİT
Nihai fatura değeri 400 bin TL ve altında olan taşıt alımı amacıyla kullandırılan kredilerde 48 ay, nihai fatura değeri 400 bin TL’nin üzerinde olup 800 bin TL’nin üzerinde olmayan taşıt alımı amacıyla kullandırılan kredilerde 36 ay olarak belirlenmesi kararı aldı.
800 BİN TL'NİN ÜZERİNDEKİ TAŞITLARDA 24 AY, 1 MİLYON 200 BİN TL'NİN ÜZERİNDEKİ TAŞITLARDA 12 AY TAKSİT
Nihai fatura değeri 800 bin TL’nin üzerinde olup 1 milyon 200 bin TL’nin üzerinde olmayan taşıt alımı amacıyla kullandırılan kredilerde 24 ay, nihai fatura değeri 1 milyon 200 bin TL’nin üzerinde olup 2 milyon TL’nin üzerinde olmayan taşıt alımı amacıyla kullandırılan kredilerde 12 ay olarak belirlenmesine karar verildiği açıklandı.
TAŞIT KREDİSİ ORANI DEĞİŞTİ
Taşıt kredisi ise değeri 100 bin TL ve altında olan taşıtların yüzde 70'ini, fatura değeri 100 bin TL'yi aşan araçlarda, bedelin 100 bin TL'ye kadar olan kısmı için yüzde 70, 100 bin TL'nin üstünde olan kısım için yüzde 50 olarak uygulanıyordu. Değişikliğin ardından kredi kullanılabilecek oran araç değerine göre kademeli hale getirildi.
Yeni yapılan değişiklikle taşıt teminatlı krediler hariç, tüketicilere binek araç edinimi amacıyla kullandırılacak taşıt kredilerinde veya yapılacak finansal kiralama işlemlerinde, kredi tutarının taşıtın değerine oranının; nihai fatura değeri 400 bin TL ve altında olan taşıtlar için yüzde 70’i aşamamasına, 400 bin TL’nin üzerinde olup 800 bin TL’nin üzerinde olmayan taşıtlar için yüzde 50’yi aşamamasına, 800 bin TL’nin üzerinde olup 1 milyon 200 bin TL’nin üzerinde olmayan taşıtlar için yüzde 30’u aşamamasına, 1 milyon 200 bin TL’nin üzerinde olup 2 milyon TL’nin üzerinde olmayan taşıtlar için yüzde 20’i aşamamasına ve 2 milyon TL’nin üzerinde olan taşıtlar için yüzde 0 olarak belirlenmesine karar verildi.