Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yılın ikinci Enflasyon Raporu sunumunda konuştu. Kavcıoğlu, yükselen küresel enflasyon ve finansal koşullardaki sıkılaşmanın gelişmiş ülkelerde finansal sistem üzerindeki risklerin artmasına yol açtığını belirtti.
Küresel çekirdek enflasyondaki düşüşün daha yavaş gerçekleştiğini söyleyen Kavcıoğlu, "Türk bankacılık sektörü uyguladığımız bütüncül stratejinin desteğiyle güvenli ve sağlam görünümünü sürdürmektedir" dedi.
İSTİHDAM DEĞERLENDİRMESİ
Merkez Bankası Başkanı, sanayi üretimi verilerini şu sözlerle değerlendirdi:
"Ülkemiz yüksek büyümesini verimlilik artışıyla bir arada ilerletmeyi başarmıştır. Gelişmekte olan ülkeler, sanayi üretiminde toparlanmada gelişmiş ülkelerden daha iyi iş çıkarmıştır. Ülkemiz ise sanayi üretiminde gelişmekte olan ülkeler ortalamasının üç katına yakın artış kaydetmiştir."
İstihdam verilerindeki artışı hatırlatan Kavcıoğlu, "Türkiye son 2 yılda istihdamını en çok ülkeler arasında yer almıştır" diye konuştu.
KAVCIOĞLU: CARİ DENGE KORUNACAK
Kavcıoğlu, 2023'ün geri kalanının dış ticaret dengesinde iyileşme beklendiğini, cari dengenin ise korunacağı tahmininde bulundu.
Kavcıoğlu, enflasyondaki düşüşün bir önceki Enflasyon Raporu sunumuna göre daha yavaş gerçekleştiğini söyledi. Kavcıoğlu, işlenmemiş gıda, et ve süt ürünlerindeki fiyat artışlarına dikkat çekti.
TCMB Başkan, enflasyonunun istikrarlı bir azalış eğilimi gösterdiğini ve enflasyonda maliyet kaynaklı baskılarının son dönemde büyük ölçüde ortadan kalktığını söyledi.
Kavcıoğlu, "Enflasyonun ana eğilimine yönelik göstergelerimiz, fiyat artış oranlarındaki belirgin yavaşlamayı teyit etmektedir. Son dönemde çekirdek göstergeler Ekim 2021’den bu yana kaydedilen en düşük seviyelere gerilemiştir." ifadelerini kullandı.
Finansman maliyetlerinin düştüğünü söyleyen Kavcıoğlu, "TL ticari kredi faizleri 2022 yılı Temmuz ayından itibaren politika faizimizle uyumlu olarak 18 puan civarında azalmıştır. 10 yıl vadeli TL menkul kıymet faizleri de 2022 yılı Mart ayından bu yana gerileyerek 15 puana yakın düşüş göstermiştir." değerlendirmesini yaptı.
GIDA ENFLASYONU, YUKARI YÖNLÜ REVİZE EDİLDİ
Merkez Bankası, 2023 ve 2024 sonu enflasyon tahminlerini değiştirmedi. 2023 sonu enflasyon tahmini yüzde 22,3, 2024 tahmini ise yüzde 8,8 olarak korundu. Böylece yılın ikinci Enflasyon Raporu'nda da enflasyon tahminleri güncellenmedi.
Gıda enflasyonu tahmini ise 2023'te yüzde 22'den yüzde 27,9'a yükseltildi. Merkez Bankası, 2024'te ise yüzde 11,5 seviyesinde gıda enflasyonu bekliyor.