Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasının (TCMB) faizi indirme kararı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'faiz karşıtı' söylemleri karşısında Türk Lirası tarihi değer kaybı yaşamaya devam ediyor.
Dolar bu sabah 17,62'nin üzerine çıkarak tarihi rekorunu bir kez daha yeniledi. Kurdaki artış ve asgari ücret zammıyla birlikte yüzde 21,31 seviyesinde bulunan resmi enflasyonun da önümüzdeki aylarda yüzde 30’lu seviyeleri aşması bekleniyor. Yükselen dolar kuru özellikle gıda ve akaryakıt zamlarında hissediliyor.
BENZİN, LPG VE MOTORİNE YİNE ZAM
Sektöre yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre benzin ve motorine bu geceden itibaren geçerli olmak üzere bir zam daha geliyor. Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası'ndan (EPGİS) yapılan açıklamaya göre, benzinin litre fiyatına 62 kuruş, motorinin litre fiyatına 55 kuruş LPG'nin litre fiyatına ise 57 kuruş zam geleceği duyuruldu.
İki gün önce benzinin litre fiyatına 69 kuruş, motorinin litre fiyatına 1 lira 14 kuruş ve LPG'nin litre fiyatına 70 kuruş zam gelmişti.
EPGİS: DAYANACAK GÜCÜMÜZ KALMADI
Öte yandan Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS), oluşan akaryakıt zammından mağdur olduklarını belirterek, asgari ücret zammı oranında kar marjlarının yükselmesini talep etmişti.
Açıklamada şu ifadelere yer verilmişti:
"Yapılan her zam; bize yeni sermaye ihtiyacı demek. Yapılan her zam maktu olan kar marjımızı yüzdesel olarak daha da aşağı düşürüyor. Sermayemiz eridi, dayanacak gücümüz kalmadı. İşletmelerimizi kapatmak istemiyoruz."
AKARYAKIT FİYATLARI NASIL HESAPLANIYOR?
Akaryakıt fiyatları, Türkiye'nin de dahil olduğu Akdeniz piyasasındaki işlenmiş ürün fiyatlarının ortalaması ile dolar kurundaki değişiklikler baz alınarak rafineriler tarafından hesaplanıyor.
Bu hesaplanma sonucunda dağıtım firmalarınca uygulanan fiyatlar, rekabet ve serbesti nedeniyle şirketler ve kentlere göre küçük değişiklikler gösterebiliyor.
Türkiye'de LPG ürün fiyatlaması ise Cezayir'de bulunan Sonatrach piyasa fiyatları takip edilerek yapılıyor.