'Sincan'dan kaçının' diyen Intel, Çin'den özür diledi

ABD'li çip üreticisi Intel, tedarikçi firmalardan Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde üretilen ürünleri ya da emeği satın almamalarını belirten mektup yüzünden Çinli müşterilerinden, ortaklarından ve kamuoyundan özür diledi.

Çip üreticisi şirketin, tedarikçilerine gönderdiği yıl sonu mektubunda, "Çok sayıda ülkenin getirdiği kısıtlamalar nedeniyle tedarik zincirinde Sincan bölgesinden iş gücü, ürün veya hizmetten yararlanılmaması gerektiği" belirtilmişti.

SOSYAL MEDYADA BOYKOT ÇAĞRISI

Mektubun, kamuoyuna yansımasının ardından şirket, Çin basınında eleştirilerin hedefi oldu ve sosyal medyada ürünlerine boykot çağrıları yapıldı.

Intel'in isteğini "kötü niyetli ve küstahça" şeklinde niteleyen milliyetçi çizgideki Global Times gazetesi, yayımladığı baş yazıda, "Intel ve diğer yabancı şirketler, Çin'in temel çıkarlarını zedeleyerek geniş Çin pazarından kar sağlamayı sürdüremeyeceklerini anlamalı." değerlendirmesinde bulundu.

INTEL'İN ÇİNCE ÖZÜR AÇIKLAMASINDA NE DENİYOR?

Bunun üzerine Intel Çince bir açıklama yaparak "tedarik zincirinde Sincan bölgesinden kaçınılmasına ilişkin taahhüt ifadesinin firmanın konuya ilişkin duruşundan ziyade Amerika Birleşik Devletleri'nin yasalarına uyum göstermek için olduğunu" belirtti.

Çin'deki WeChat ve Weibo'daki resmi sosyal medya hesaplarında da paylaşılan açıklamada "Çinli müşterilerimizden, ortaklarımızdan ve kamuoyundan özür dileriz. Intel güvenilir bir teknoloji ortağı olmaya ve Çin'le ortak gelişimi hızlandırmaya kendini adamıştır" denildi.

Çin'de 10 bin çalışanı bulunan Intel'in özür açıklamasında "Çin'in konuyla ilgili hassasiyetine saygı göstermektedir" ifadesi de yer aldı.

Şirketin Çin'in Şangay ve Chengdu kentlerinde montaj ve test tesisleri bulunuyor. Intel ayrıca 4-20 Şubat tarihlerinde düzenlenecek olan Pekin Kış Olimpiyatları'nın ana sponsorlarından biri.

ABD SENATOSU YASA TASARISINI ONAYLAMIŞTI

ABD Senatosu, 16 Aralık'ta Çin'in "zorla çalıştırma yoluyla üretim" yaptığına dair iddialar nedeniyle Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde üretilen ürünlerin ABD'ye ithalatını yasaklayan yasa tasarısını onaylamıştı.

Tasarının onaylanmasının ardından ABD Ticaret Bakanlığı, Sincan'daki insan hakları ihlalleriyle bağlantıları olduğu gerekçesiyle Çin merkezli bazı biyoteknoloji ve gözetleme şirketleri ile bazı hükümet kuruluşlarını, Hazine Bakanlığı ise aralarında drone üreticisi DJI'nin de olduğu 8 Çinli teknoloji firmasını yaptırım listesine almıştı.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri