SGK'nın erken emeklilik listesini güncellediği, listede yer alan meslek gruplarına kamu sektörü çalışanları, maden işçileri, öğretmenler, havacılık ve sağlık sektöründe çalışanların da eklendiği iddia edilmişti.
SGK'den yapılan açıklamada "5510 sayılı Kanunun 40. maddesinde belirtilen işyerinde ve işlerde çalışan şigortalılar fiili hizmet süresi zammı kapsamından yararlanabilmektedir. Kanunda belirlenen işyerlerinde ve işlerde çalışanlara yıl içinde çalışma sürelerine, 360 güne karşılık gelen belirli oranlarda fiili hizmet süresi zammı adı altında prim ödeme gün sayısına ilave süreler eklenmekte, bu sürelerin yaşlılık aylığının hesaplanmasında dikkate alınan yaş haddi şartını düşürmektedir. Söz konusu fiili hizmet süresi zammı kapsamının belirlendiği Kanunun40. maddesinde herhangi bir yeni kanuni düzenleme veya değişiklik yapılmamıştır" denildi.
Açıklamada "Yayın organlarında yer alan fiili hizmet süresi zammı kapsamındaki listenin güncellendiği, listeye öğretmenler, havacılık sektörü ile kamu ve sağlık çalışanlarının dahil edildiği ve erken emeklilik hakkının verildiği haberi gerçeği yansıtmamaktadır. Mevcut Kanun maddesinde yeraltı işleri ile insan sağlığına ilişkin işlerde çalışan sigortalılar fiili hizmet süresi zammı kapsamında bulunmaktadır" ifadelerine yer verildi.
Buna göre, kamuda, madende, havacılık, sağlık sektöründe çalışanlar için erken emeklilik hakkının genişletildiği iddiaları asılsız. Bu meslek mevcut kanun kapsamında fiili hizmet süresi zammı kapsamından yararlanmaya devam edecekler.
Fiili hizmet süresi zammı, ağır ve tehlikeli işlerde çalışan sigortalılara, prim ödeme gün sayısına ilave süreler eklenerek erken emeklilik hakkı tanıyan bir uygulamadır. Bu kapsamda, yeraltı maden işleri, asbestle ilgili işler, radyoaktif maddelerle ilgili işler, kan ürünleri ile ilgili işler, cüruf ve döküm işleri, fırın işleri, taş ve cam sanayi işleri, çimento sanayi işleri, seramik sanayi işleri, asfalt, bitüm ve katkı maddeleri sanayi işleri, kimyasal madde ve gübre sanayi işleri, petrol ve doğal gaz işleri, demir-çelik sanayi işleri, ağaç ve orman işleri, gemi yapımı ve onarımı işleri, tütün işçiliği, tarım ve orman işçiliği, maden ve taş ocakçılığı, arıcılık, denizcilik, taşımacılık, havacılık, sağlık, polislik ve bekçilik gibi işler fiili hizmet süresi zammı kapsamında yer almaktadır.