SGK hizmet dökümünüzü hemen inceleyin! O harfler sizin de hizmet dökümünüzde varsa emekliliğiniz tehlikede demektir

Milyonlarca sigortalı çalışana son dakika olarak duyurdular. SGK hizmet dökümünüzü hemen inceleyin. Eğer hizmet dökümünüzde o harfler varsa emekliliğiniz yanabilir. Tüm sigortalı çalışanlarını ilgilendiriyor. Sosyal Güvenlik Kurumu denetimlere başladı. Hemen e-Devlet üzerinden kontrol edin. İşte emekliliğinizi tehlikeye atan o harfler...

SGK tarafından milyonlarca çalışan ve emekliye son dakika duyurusu yapıldı. Emekliliğiniz yanabilir hemen kontrol edin ve yanlış varsa düzeltin. Sosyal Güvenlik Kurumu şirketlerin sigorta verilerini inceliyor. Eğer e-devlet hizmet dökümünüzde Ş, S, K harflerinden biri varsa yandınız. Hemen bir avukata danışın ve çözüm yolu bulun. Önlem almadığınız takdirde maaş kesilmesi ya da emeklilik iptali gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz. İşte detaylar...

HEMEN KONTROL EDİN MAAŞINIZ YANMASIN

SGK düğmeye bastı. İş yerlerinin sigorta primlerinde yolsuzluk yaptığı tespit edilirse çalışanları da etkileyen bir karar alındı. Eğer SGK hizmet dökümünüzde bu harfler varsa emeklilik haklarınız elinizden alınır ve ödenen emekli maaşlarınız geri istenebilir. Hemen kontrol edin ve maaşınızdan olmayın. Milyonlarca kişiye son dakika olarak duyurdular.

HİZMET DÖKÜMÜNÜZDE BU HARFLER VARSA İPTAL EDİLİYOR

Peki hangi harfler emeklilik ve çalışan haklarını etkiliyor? Hizmet dökümünde görülen Ş, S, K harfleri varsa hemen bir avukata danışın. Bu harflerin anlamını duyan korkudan ne yapacağını bilmiyor. Bizde sizler için harflerin ne anlama geldiğini araştırdık. Ş harfi şirketin şüpheli olduğu anlamına gelir. Bu harfi taşıyan şirkete denetimler yapılır. Eğer şirket sahte sigortalıya sahip değilse harf kaldırılır. S ise sahte iş yeri anlamına gelir. Şirket artık suçlu bulunmuştur. Burada ki sahte sigortalılar tespit edilir.

Daha sonra bu kişiler hakkında işlem başlatılır. K ise kontrollü anlamına gelir. Yeni şirket denetim altındadır. Denetimin ne kadar süreceği bilinmediğinden bu süreçte kişiler emekli olabilirler. Ama sahte sigortalı oldukları ortaya çıkarsa haklarında işlem başlatılır ve kişilerin emekliliği iptal edilir.

YAPILAN DUYURUNUN AYRINTILARI

SGK tarafından yapılan son dakika açıklamasında şu ayrıntılara yer verildi:

1) Sahte işyeri; tabela işyeri olarak da adlandırılan gerçekte hiçbir ticari ve mesleki faaliyeti olmadığı ve somut bir varlığı bulunmadığı halde, işyeri dosyasından sahte sigortalılık bildirimi yapmak amacıyla, çoğu kez gerçekte var olmayan adresler beyan edilerek (boş arazi, boş dükkan vb.) sadece sahte sigortalı bildirmek amacıyla işyeri dosyası tescil edilen yerlerdir.

İşyerinin veya sigortalılığın sahte olduğunun anlaşılması halinde;

⎯ Ödenmiş olan sigorta primleri ile idari para cezaları irat kaydedilir, yararlanılmış olan teşvik ve destekler gecikme zammı ve gecikme cezası ile geri alınır.

⎯ Sahte sigortalı olduğu tespit edilenlere bağlanmış olunan aylıklar ile ödenmiş olan gelirler gecikme cezası ve zammıyla geri alınır.

⎯ Sahte sigortalı olduğu tespit edilenlere ödenmiş olan geçici iş göremezlik ve emzirme ödenekleri ile kullanmış oldukları iyileştirme vasıtası, ortez ve protez giderleri gecikme cezası ve gecikme zammı ile geri alınır.

⎯ Asgari işçilik hesaplaması yapılmış ve ilişiksizlik belgesi düzenlenmiş sahte işyerlerinde, ilişiksizlik belgesinin verildiği tarihten sonra o işyerinde sahte sigortalılık nedeniyle hizmet iptali olması durumunda, ödenen ücretler gelir kaydedildiğinden dolayı asgari işçilik hesabı yeniden yapılır.

⎯ Sahte tescilli işyerinin alt işvereni var ise bu alt işveren de sahte işveren olarak kayıt edilir.

⎯ Sahte hizmet kazandırmak suretiyle sağlık hizmetleri ve diğer haklardan, ödeneklerden yararlanılması ile gelir veya aylık bağlatılması nedenleriyle SGK’nın yanlış işlem ve ödeme yapmasına sebebiyet veren ve bu suretle adına borç tahakkuk ettirilen ve/veya borç tahakkuk ettirilmesine neden olan kişiler hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulur.

⎯ “Sahte İşyeri” olarak tanımlanmış olan işyerlerinin, işverenlerinin, gerçek kişi olması halinde TC Kimlik Numarası (TCKN), tüzel kişi olması halinde Vergi Kimlik Numarası (VKN) ile tüzel kişiliği oluşturan ortakların TCKN/VKN anahtar olarak kullanılmak suretiyle bu kişiler adına aynı veya farklı sosyal güvenlik merkezlerinde tescil edilmiş/edilecek diğer işyerleri ile bu gerçek veya tüzel kişilerin ortak/üst düzey yönetici olduğu/olacağı diğer işyerleri, “Şüpheli İşyeri” olarak tanımlanır ve bu işyerlerinde inceleme yapılır.

⎯ Gerçek ve eylemli çalışanların da bulunduğu gerçek işyerlerinden bildirim yapılan aynı aylarda sahte sigortalı/sigortalıların da bildirildiğinin tespit edilmesi durumunda işyeri sahte olarak değerlendirilmeyerek sigortalı sahte sayılmak üzere sahte sigortalıların hizmetleri iptal edilecektir.

2) SGK’nın kendi kriterlerine göre sahte olma potansiyeli yüksek olduğu tespit edilen işyerlerine “Kontrollü İşyeri” tanımlaması yapılacaktır. Kontrollü işyeri olarak tanımlanan işyerleri ile ilgili olarak;

⎯ Kontrollü İşyeri” olarak tanımlanmış olan işyerlerinden e-beyanname üzerinden muhtasar ve prim hizmet beyannamesi ile sigortalıların prime esas kazanç ve hizmet bilgilerinin beyanına izin verilmeyecektir.

⎯ Kontrollü kodu konulan işyerleri işyerinin sahte olup olmadığının tespiti amacıyla derhal denetime sevk edilerek incelemeye tabi tutulacaktır. (TÜRMOB)

HAKLARINDA İŞLEM BAŞLATILACAK

“Sahte İşyeri” ve “Kontrollü İşyeri”nden bildirimi yapılan sigortalılar hakkında yersiz olarak hizmet bildirme ve birleştirme yapılmaması ve kendileri ile hak sahiplerine Kurumca kısa ve uzun vadeli sigorta kolları yönünden yardım yapılmaması,

-“Sahte İşyeri”nden bildirimi yapılan sigortalılar hakkında ise tespit tarihinden önce bu nitelikteki bildirimlerin geçersiz sayılması nedeniyle durumlarının güncellenmesi, akabinde, haksız ve yersiz yapılmış olan işlemlerin geri alınması, açısından SGK Tescil ve Hizmet Dökümü Programında; “Sahte İşyeri”, “Kontrollü İşyeri” ve “Şüpheli İşyeri”nden bildirilen hizmetlerin turuncu renk ve “S”, “K”, “Ş” harfleri ile gösterimi sağlanmıştır.

Bu genelgenin amacı, sahte işyeri ve sahte sigortalılık konularını içeren ve muhtelif zamanlarda çıkarılan genel yazı ve e-postaların gözden geçirilerek, güncel çalışma ve bilgiler ışığında yeniden ele alınarak birleştirilmesini sağlamak ve 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı çalıştırılmamasına rağmen Kurumumuza bildirimde bulunulması halinde Kurumumuzca yapılacak iş ve işlemleri açıklamaktır.

Bu bağlamda, sahte sigortalı bildirimlerinin Kuruma verdiği zararın önüne geçilmesi ve sahte sigortalı olarak bildirilen vatandaşların sonradan telafisi mümkün olmayan sonuçlarla karşılaşmalarının önlenmesi amacıyla sahte, kontrollü ve şüpheli işyerleri ile bu işyerlerinden hizmet bildirimi yapılmış kişiler hakkında Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerimizce/Sosyal Güvenlik Merkezlerimizce yapılacak işlemler aşağıda açıklanmıştır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Kılıçdaroğlu döneminden 102 kat daha büyük: SGK'nın açığı katlanarak artıyor

Ekonomi Haberleri