Reuters haber ajansı, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) büyüme verilerini açıklamasının öncesinde yaptığı tahmin anketini yayınladı. Ankete göre, büyüme oranı tahminleri üçüncü çeyrek için yüzde 7,5, yıl sonu için yüzde 9,5 oldu.
Reuters'te yayımlanan anketle ilgili haberde şu ifadeler yer aldı:
Reuters'in geçen çarşamba günü yaptığı bir ankete göre, Türkiye ekonomisinin yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 7,5 ve 2021'de yüzde 9,5 büyümesi bekleniyor, ancak liradaki son düşüşün ve yükselen enflasyonun sonraki aylarda büyümeyi engellemesi bekleniyor.
Türkiye'nin gayri safi yurtiçi hasılası (GSYİH), ikinci çeyrekte yıllık %21,7 gibi büyük bir büyüme göstererek, bir yıl önce Kovid-19 kısıtlamaları nedeniyle keskin bir yavaşlamanın ardından toparlandı.
Reuters anketinde 15 ekonomistin tahmininin ortalaması, yılın üçüncü çeyreğindeki büyüme bir önceki yılın aynı dönemi için yüzde 7,5'te kaldı. Tahminler yüzde 5.1 ile yüzde 11,4 büyüme arasında değişiyordu.
Ekonomideki canlanma, son aylarda yüzde 20'ye yaklaşan ve Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine devam etmesiyle daha da yükselmesi beklenen çift haneli enflasyonu tırmandırdı.
Merkez Bankası, yükselen enflasyon ve yılın başından bu yana yüzde 45'e varan oranda değer kaybeden lira göz önüne alındığında ekonomistlerin pervasızca olrak nitelediği gevşeme döngüsünün bir parçası olarak eylül ayından bu yana politika faizini 400 baz puan düşürerek yüzde 15'e indirdi.
Yüksek faiz oranlarına şiddetle karşı çıkan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin yüksek borçlanma maliyetleri ve düşük döviz kuru yerine büyüme, istihdam ve yatırıma öncelik vereceğini söyledi.
Ekonomistler, paradoksal olarak, faiz indirimlerinin önümüzdeki aylarda büyüme üzerinde olumsuz bir etkisi olabileceğini söylüyor.
Koç Üniversitesi-TÜSİAD Ekonomik Araştırma Forumu direktörü Selva Demiralp, böyle bir ortamda bu tür indirimlerin verimsiz olduğunu söyledi.
"Enflasyonist bir ortamda politika faizini düşürürseniz, başlangıçta büyüme üzerinde olumlu bir etkisi olabilir" diyen Demiralp, Türkiye'deki mevcut durumun büyüme ve finansal istikrar için bir risk olduğunu da sözlerine ekledi.
Eski ABD Merkez Bankası ekonomisti olan Demiralp, "Sonunda, düşük faiz oranları nedeniyle talepteki artış, yüksek enflasyon ve artan riskler nedeniyle talepteki düşüşle hemen dengeleniyor" dedi.
Demiralp, Merkez Bankası'nın son hamlelerini "daraltıcı bir gevşeme" olarak nitelendirdi.
2021'deki büyüme için tahminler yüzde 8,9 ila yüzde 11 arasında değişirken, 15 ekonomistin tahmininin ortalaması yüzde 9,5 olarak gerçekleşti.
Hükümet geçtiğimiz günlerde bu yıl çift haneli büyüme beklediğini ve daha önceki yüzde 9 tahminini revize ettiğini açıklamıştı.
Türkiye İstatistik Kurumu, üçüncü çeyrek GSYİH verilerini bugün açıklayacak.