Bir türlü çözülemeyen çip krizinin maliyeti yüzde 90’ın üzerinde artış göstererek, otomobil üreticilerinin 2021 yılı gelirlerinde toplam 210 milyar dolarlık azalmaya neden oldu. Oto üreticileri bu yıl 7,7 milyon daha az araç üretecek. AlixPartners yarı iletken darlığının daha da kötüleşeceğini öngördü. AlixPartners’ın otomotiv ve sanayi kısmı idari direktörü Dan Hearsch yaşanacak krizi “Varil boşaldı, dibinde hiçbir şey kalmadı. Geleceğe baktığımızda, satışlarda sıkıntılar olacak. Satışlarda şimdiye dek sıkıntı olmamıştı, zira yeterli stok vardı. Ancak artık yok” sözleri ile ifade etti.
Oto üreticileri sorunun yayılmakta olduğu ve üçüncü çeyrek kârlarını olumsuz etkileyeceği yolunda uyarılarda bulunmaya başladı. Volkswagen AG’nin kamyon birimi Traton SE da Salı günü alarm verenler kervanına katıldı. Güneydoğu Asya’daki kilit tedarik merkezleri, Kovid-19 pandemisinin yayılması nedeniyle meydana gelen kapatmalardan olumsuz etkileniyor. Çip siparişlerinin karşılanması için geçen süre 21 hafta ile rekor seviyeye çıktı ve otomobil şirketlerinin üst düzey yetkilileri darlığın yıllarca sürebileceğini söylüyor.
Hearsch, “Bu durum kesinlikle sektörün karşılaştığı en uzun tedarik sıkıntısı gibi görünüyor, zira henüz sona ermedi. Kesinlikle en yaygın olanı. Sorun her yerde var. Herkes için” dedi.
Araştırma şirketi Cox Automotive’e göre, otomobil bayilerindeki stokların azalması ile birlikte, ABD’de otomobil fiyatları Ağustos ayında hızla artarak 43 bin 355 dolar ile rekor seviyeye çıktı. Hearsch, “Arz o kadar sıkıntılı ki, bazı bayiler showroom’larında bir şeyler gösterebilmek için araç kiralama yoluna gidiyor” dedi.
ÇİP KRİZİ KAMYONLARA DA SIÇRADI
Çip darlığı, pandemi kısıtlamalarının gevşetilmesi ile birlikte, otomobil üreticilerinin talebi hafife aldıkları geçen yıl başladı. Doğal olaylar, yangın ve Kovid-19 nedeniyle krizin çözümü daha da zorlaştı.
Bu, AlixPartners’ın bu yıl tedarik darlığının mali etkisine ilişkin açıkladığı üçüncü tahmin. Şirket Ocak ayında darlığın otomotiv sektörüne maliyetinin 61 milyar olduğunu duyurarak tahminlerine başladı ve Mayıs’ta bunu 110 milyar dolara çıkardı.
Hearsch, sektörün karşı karşıya bulunduğu durumdan ötürü bu tahminin yukarı yönde revize edilmeyeceğini kesin olarak söyleyemeyeceğini belirterek, “Doğrusu durum iyiye gitmiyor. İnsanlar bunun hepimizden düşündüğünden çok daha uzun süreceği görüşüne göre kendini ayarlıyor” dedi.
ÇİP BEKLEMEDE YENİ REKOR
Çip bulmakta sıkıntı çeken firmaların siparişlerinin karşılanması için geçen zaman Ağustos ayında 21 haftaya çıktı. Bu durum, otomobil üretiminde sorunlar yaratan ve elektronik sektöründe büyümeyi geri çeken bu kıtlığın kötüleşmekte olduğunu gösteriyor.
Yarı iletkenin sipariş edilmesi ve bu ürünün teslim alınması arasındaki zaman farkını işaret eden çip teslim süresi, Susquehanna Financial Group. tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Ağustos ayında önceki aya göre 6 gün artarak yaklaşık 21 haftaya çıktı. Bu ayrıca şirketin verileri takip etmeye başladığı 2017 yılından bu yana en uzun arayı işaret ediyor.
Susquehanna analisti Chris Rolland, araştırma notunda, analog ve Broadcom Inc. için çip teslim süreleri kötüleşirken, güç yönetim çipleri ve optoelektronik parçalar için olumlu işaretler olduğunu kaydetti.
Yarı iletken darlığı özellikle otomobil üreticileri için Kovid-19 pandemisinden toparlanma konusunda sorunlara yol açtı. Küresel danışmanlık şirketi AlixPartners, küresel otomotiv sektörünün bu sorun dolayısıyla satışlardaki kaybının yaklaşık 110 milyar dolar olduğunu hesapladı.