Otomobil devlerinin üretim durdurmasına ve siparişlerinin gecikmesine neden olan çip tedarik sorunu, küresel bazda olumsuz etkisini sürdürüyor. Sıfır üretimi olmayan ürünlerin, ikinci el fiyatlarının da cep yakmasına neden olan yarı ileten tedarik sorununun, 2023 yılından sonra çözülmesi bekleniyor.
Bloomberg HT'de canlı yayına katılarak, çip krizinin yoğun bir şekilde devam ettiğini söyleyen Yongatek Microelectronics CEO’su Ali Baran, çip krizindeki son durumu anlattı.
"2023'TEN SONRA ÇÖZÜME KAVUŞABİLİR"
Baran, “Bizim beklentimiz krizin 2022’nin 2. ve 3. çeyreğinde biraz daha faz değiştireceği ve bazı konularda çözülmüş olacağı ama tam manası ile çözülmesi için zamana ihtiyaç var. Daha az kullanılan butik çiplerde iş biraz daha zorlaştı. Beklentimiz 2023’ten sonra otomotiv konusundaki bazı konuların çözüme kavuşacağı yönünde” diye belirtti.
"YENİ FABRİKA 2 YILDAN FAZLA ZAMAN ALIR"
Baran ayrıca Türkiye’de çip alanında bir fabrika kurmanın 2 yıldan fazla zaman alabileceğini ve güncel bir teknoloji ile çip üretebilecek bir fabrika için yaklaşık 5-10 milyar dolar arasında yatırım gerektiğini sözlerine ekledi.