Türkiye ekonomisine getirdiği maliyet nedeniyle sert eleştirilerin hedefinde olan Kur Korumalı Mevduat'de (KKM) hükümetin tavan faizini kaldırdı. Buna göre tabanı politika faizine göre belirlenecek tavanını ise bankalar belirleyecek. Alınan karara muhalefetten ve uzmanlardan sert tepki geldi. Yaşananların ekonomi politikalarının iflası anlamına geldiği ve örtülü faiz artırımı olduğu vurgulandı.
Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota: Aralık 2021'de KKM ilanı, devletin Erdoğan'ın akıl dışı ekonomi politikalarına kefil edilmesiydi. Geçen yıl bu kefalete 200 Milyar TL ödedik. Millet üzerinde vahşi deney yapıldı. KKM'de üst sınırın kaldırılması bu politikaların resmen iflasıdır. Tasfiye kurulu da 14 Mayıs'ta.
'ARTIK FAİZİN ÖNÜNÜ HEPTEN AÇTINIZ'
Gelecek Partisi Sözcüsü Serkan Özcan: Sevsinler faiz mücadelenizi! 2022’de 181 milyar TL kamu yükü yaratan KKM’de faiz tavanını komple kaldırdınız! Küçük bir azınlık dolar almasın diye uydurduğunuz KKM, artık dövizin artışını durduramayınca faizin önünü hepten açtınız! Tarihin en faizci en adaletsiz iktidarısınız!
'MEVDUAT FAİZİ 20 YILIN ZİRVESİNDE'
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak: Tabela faizi %8,50. Mevduat faizi 20 yılın zirvesinde. Millet bunlara bakıp boşuna; “Yalan Dolan Recep Tayyip Erdoğan!” demiyor.
'DÖVİZ AÇIK POZİSYONU 280 MİLYAR DOLAR'
Eski Merkez Bankası Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara: KKM sonrası kamunun döviz açık pozisyonu 2022 sonunda 258 milyar $'a çıktı. (An itibarıyla tahminim 280 milyar$.) Yani kurdaki her 1 TL sıçramanın kamuya net yükü yaklaşık 280 milyar TL olacak.
'DÖVİZE TALEP ARTTIĞI İÇİN KALDIRILDI'
Eski Hazine müsteşarı Mahfi Eğilmez, faiz kararının dövize talep arttığı için alındığını söyledi. Eğilmez, ”Faizi yanlış belirlemişseniz her şey yanlış gider” dedi. Eğilmez Şunları söyledi: “Seçim yaklaşırken dövize talep arttığı ve dolayısıyla kurlar yükselmeye başladığı için Kur Korumalı Mevduat Hesaplarında faiz tavanı kaldırıldı. İyi kötü piyasa ekonomisi sistemindeyseniz ve faizi yanlış belirlemişseniz her şey yanlış gider.”
'UCUZ KAYNAK SAĞLANDI'
Ekonomi gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, faiz tavanı uygulamasının maliyetli olduğunu belirterek bu yöntemle bankalara ucuz kaynak sağlandığını anlattı. Aktaş “KKM'de faiz tavanı uygulamak biraz(!) maliyetli olmadı mı? Faiz tavanı hiç uygulamasaydı geçen yıl Hazine ve MB'nin ödediği 181.5 milyar liranın belki yarısı tasarruf edilecekti. Ama faize tavan getirilerek bankalara ucuz kaynak sağlandı, faiz de güya düşük tutulmuş oldu.”
'KKM’NİN İFLAS BELGESİ'
İktisatçı Uğur Gürses, KKM’de tavanın kaldırılmasını ‘iflas belgesi’ olarak yorumladı. Gürses “KKM'nin iflas belgesi... Her şeyi 'çözmek' için faizleri baskılayıp enflasyonun altına çekiyorsun, kur-enflasyon patlıyor, vatandaş-şirketler TL'den kaçıyor, KKM 'icat' ediyorsun kur farkını bütçeden ve para basarak karşılyorsun, yürümüyor, faizi serbest bırakıyorsun...”