Merkez’in kararları belirsizlik yaratıyor

Gençlere yönelik “Bozuk para gibi harcanıyorlar” çıkışı dikkat çeken Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, üç gün içinde ikinci kez Merkez Bankası’na ilişkin uyarılarda bulundu.

Önce Merkez’in faiz indirimi yerine enflasyona odaklanması gerektiğini söyleyen Özdebir, bu kez ‘belirsizlik’ vurgusu yaptı. ASO Başkanı, Merkez Bankası’nın kararlarının belirsizliğe sebep olduğunu kaydederek “Bu belirsizliklerdeki yüksek risk algısı her geçen gün artarken ekonomi, politika yapıcıların uygun bir ekonomi politikası formüle etmesini zorlaştırıyor” dedi.

SANAYİCİ FAİZ VE YÜKSEK KUR KISKACINDA

Ekonomi politikalarında alınan kararlar sanayicileri zor durumda bıraktı. Gerçekleşen son faiz indirimiyle birlikte TL hem yüksek faiz hem de yüksek kur kıskacında kalırken ASO Başkanı Özdebir, son dönemde, parasal sıkılaşma politikalarının amacını gerçekleştiremediğini ve ekonominin aynı anda hem yüksek faizin hem de yüksek kurun kıskacında kaldığını dile getirdi.

Merkez Bankası’nın faiz indirimden sonra sanayiciler şimdi de hem yüksek kur hem de yüksek faizden yakınıyor. Ankara Sanayi Odası (ASO) Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı’nda konuşan ASO Başkanı Nurettin Özdebir, küresel ekonomide yeni denge arayışlarının devam ettiğini, koronavirüs (Kovid-19) salgınının yarattığı küresel krizle birlikte dünyanın içine girdiği bol para döneminin sonunun yaklaştığını söyledi.

Yeni dengelenme sürecinin, aynı zamanda ekonomilerde risk algısının arttığı bir dönemden geçileceği anlamını taşıdığını dile getiren Özdebir, değişen dengelerin ilk dalgalarının hissedilmeye başlandığını ifade etti. Türkiye’nin marttan bu yana risk algısı ve belirsizliklerin yüksek seviyede olduğu bir dönemde olduğunu anlatan Özdebir “Kovid-19’da artan vakalar, merkez bankalarının kararları ve bunlara bağlı olarak ortaya çıkan belirsizlikler ve bu belirsizliklerdeki yüksek risk algısı her geçen gün artarken ekonomi politika yapıcılarının uygun bir ekonomi politikası formüle etmesini zorlaştırıyor” diye konuştu.

Son dönemde, parasal sıkılaşma politikalarının amacını gerçekleştiremediğini ve ekonominin aynı anda hem yüksek faizin hem de yüksek kurun kıskacında kaldığını dile getiren Özdebir şunları kaydetti:

“Bu olguların, yurt içinde belirsizliği artıran, ara mallardaki yüksek fiyat artışları kanalıyla üretimde aksamalara yol açan ve uluslararası piyasalarda rekabet gücümüzü aşındıran yüksek enflasyonla birlikte değerlendirilmesi, halihazırda reel sektörün yüzleştiği zorlukların derecesini ortaya koymaktadır. Ama tüm bu zorlukların üstesinden gelmekten başka da çaremiz yok. Biz sanayiciler olarak bu süreçte üretmekten hiç vazgeçmedik.”

İTHALATI AZALTMAK İÇİN TEŞVİK MEKANİZMASI LAZIM’

Türkiye’nin sanayi politikasının üretim odaklı bir yaklaşımla, yüksek katma değer yaratan ve ithalata bağımlı olmayan üretim modeli ile sağlıklı bir yapıya kavuşacağını belirten Nurettin Özdebir, geçmiş yıllarda ülkenin yabancı sermaye ile finanse edilen ithalata bağımlı bir sanayileşme politikasını tercih ettiğinin altını çizdi. Üretimde dışa bağımlılığı azaltmak için ara ve sermaye mal üretimine katkı sağlayacak teşvik sisteminin devreye girmesi gerektiğini dile getirdi.

DIŞA BAĞIMLILIĞI YOK ETMELİYİZ

Nurettin Özdebir “Üretim artışı ile sağlanacak refah artışı, ülkemizi hak ettiği kalkınma seviyesine ulaştıracaktır. 2022 yılında yazmamız gereken ‘yeni büyüme hikayemizin’ en önemli unsurları teknolojik dönüşümü sağlayarak dışa bağımlılığı azaltmak ve verimliliğimizi artırmak olmalıdır.

Ülke ekonomisinin, mevcut olumsuz konjonktürü geride bırakıp tekrar yüksek büyüme patikasına girebilmesi için; verimlilik, rekabet gücü ve ihracat artışına yönelik ekonomi politikaları revize edilerek üreten, katma değer yaratan bir ekonomi yapısına dönüşmesi gerekmektedir. 2022 sonrası güçlü bir büyüme ve dengelenmenin sağlanmasında, yapısal reformların uygulanabilirliği, uzun vadeli istikrar açısından oldukça önem arz edecektir” dedi.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri