Merkez Bankası'ndan flaş enflasyon, dolar tedbiri! Zorunluluk getirildi, süre resmen uzatıldı

Merkez Bankası, yeni makroihtiyati tedbir kararını açıkladı. Açıklamada, “Bankaların dışında diğer finansal kuruluşlar da menkul kıymetler düzenlemesi kapsamına alınmıştır ve ilk adım olarak faktoring şirketlerinin Türk Lirası cinsinden faktoring alacakları için uyguladıkları oran üzerinden teminat tesis etmeleri zorunlu kılınmıştır." denildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), açıklamasında 2023 yılı lira ve para politikası stratejisinde, Türk lirasının bankacılık sisteminin aktif ve pasifindeki payının kalıcı olarak artırılmasına yönelik uygulanan politikalara devam edileceği, parasal aktarım mekanizmasını destekleyici, etkin politikalar güçlendirileceği, uzun vadeli fiyat istikrarına yönelik sürdürülen ve destekleyici politikalar sürdürüleceği belirtildi. Açıklamadaayrıca önemli bir unsur olan finansal istikrar konularının izlenmeye devam edileceği ve döviz kredilerinde azami fonlamanın sağlanması için döviz mevduatlarının kullanımına ilişkin politikaların uygulanacağı hatırlatılarak, daha önce bu konunun kamuoyu ile paylaşıldığı aktarıldı.

Açıklamada, zorunlu karşılıkların ve bankaların ve diğer finansal kuruluşların bilanço veya bilanço dışı kalemleri bazında genel likiditenin, Merkez Bankası'nın en önemli temel işlevleri arasında yer aldığına işaret edildi. 1211 sayılı Merkez Bankaları Kanunu'nun 4. maddesi. Liraizasyon stratejisine uygun olarak iyileştirildiği ve devam ettiği açıklandı.

SÜRE 29 ARALIK 2023 TARİHİNE KADAR UZATILDI

Bu kapsamda menkul kıymetler ve asgari karşılık uygulamalarda gerçekleştirilen değişikliklere ilişkin olarak aşağıdaki bilgiler yayımlanmıştır:

Menkul kıymetler yönetmeliğine bankaların yanı sıra diğer finansal kuruluşlar da dahil edilmiş olup, faktoring şirketleri Türk Lirası faktoring alacakları için başlangıçta uyguladıkları faiz oranları üzerinden teminat tesis etmekle yükümlüdür. bankaların borç verme faiz oranı ve kredilerde büyümelerine ilişkin orana göre 29 Aralık 2023 yılına kadar uzatılmıştır. Yükümlülük tarafında, yurt içinde yerleşik gerçek kişiler ve reel sektör ile döviz alımlarından sağlanan fonlar, taahhütlerin bilançodan çekilmesi amacıyla yapılan işlemler, yabancı para cinsinden tahviller ile finansal türevlere ilişkin işlemler yapılırken menkul kıymet yapısını takip etmektedir. Döviz cinsinden para sağlayan müşteriler, reel sektör varlıklarına göre ihraç edilmiş ve nitelikli menkul kıymetler Bankamız tarafından belirlenen olaylara göre menkul kıymetlerin yapısını takip edecektir.

Döviz cinsinden kredilerde kullanılan yabancı para cinsinden finansman kategorilerinin gerilemesi ile birlikte, döviz kredilerinin dengeli gelişimini desteklemek amacıyla teminatlı bir baz şartı getirilmiştir. 23 Haziran 2023 tarihi itibarıyla Türkiye'nin zorunlu Lirası rezervlerini altın olarak tutma olanağı kaldırılmıştır.

Yeni düzenlemeler Resmi Gazete'de yayımlanmış olup, detayları uygulama esasları ile birlikte bankalarla ve faktoring şirketleriyle paylaşılacaktır.

İlgili Haberler

Merkez Bankası piyasa katılımcıları anketini yayımladı: Dolar yükseldi enflasyon düştü

Ekonomi Haberleri