KKM'de bir ilk: Düşüş serisi 4 haftaya çıktı

KKM'de düşüş serisi geçen hafta da devam etti. Böylece ilk kez kur korumalı mevduatlarda düşüş serisi dördüncü haftasına girdi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, kur korumalı mevduat toplamı geçen hafta 26 milyar TL düşüşle 3,31 trilyon TL oldu. Dolar cinsi karşılığı ise 123 milyar doların altına geldi. KKM'de son bir ayda 101,4 milyar TL'lik düşüş gerçekleşti.

Ekonomi yönetiminden KKM'nin misyonunu tamamladığı açıklamaları gelirken, kur korumalı mevduatlarda düşüş serisi ilk kez dördüncü haftasına girdi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, kur korumalı mevduat toplamı geçen hafta 26 milyar TL düşüşle 3,31 trilyon TL oldu. Dolar cinsi karşılığı ise 123 milyar doların altına geldi.

Bloomberg'in haberine göre, KKM'de son bir ayda 101,4 milyar TL'lik düşüş gerçekleşti.

KKM'YE KARŞI GETİRİLEN TEDBİRLERİN ETKİSİ HİSSEDİLDİ

Düşüş ivmesinin hızlanmasında son dönemde KKM'ye karşı getirilen tedbirlerin etkisi hissedildi.

Eylül ayının ortasında Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, 6 aya kadar vadeli kur korumalı mevduat (KKM) hesapları için zorunlu karşılık oranı yüzde 15’ten yüzde 25’e yükseltilmişti.

Bu hafta başında gelen düzenlemeyle ise kur korumalı hesapların TL mevduat sayıldığı komisyon uygulaması sona erdi.

DÖVİZ MEVDUATLARI DA GERİLEDİ

Geçen hafta döviz mevduatlarının da düştüğü görüldü. TCMB verilerine göre yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatları geçen hafta 1,1 milyar dolar düşüşle 176,8 milyar dolar oldu. Pariteden arındırıldığında ise düşüşün 693 milyon dolar olduğu görüldü.

Bu veri setine göre gerçek kişilerin döviz mevduatı 663 milyon dolar, tüzel kişilerin 30 milyon dolar geriledi.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri