Türkiye'de doğal gaz ve elektrik fiyatlarına 1 Eylül itibarıyla konutlarda kullanılan doğalgazın birim fiyatı yüzde 20.4 arttı. Sanayide yüzde 50.8 zam yapılırken elektrik üretiminde kullanılan doğal gazın birim fiyatında ise yüzde 49.5 artış yapıldı. Diğer yandan elektrikte mesken abonelerinin tarifesine yüzde 20 zam geldi. Sanayi abonelerindeki zam oranı yüzde 50 olurken, ticarethane abonelerinin tarifesinde yüzde 30'luk artış yapıldı
Hükümetin doğal gazda Karadeniz’de doğal gaz rezervi müjdesinin verilmesinden sonra konut abonelerinde yıl içerisinde yapılan yüzde 20.4 oranındaki zamla birlikte 2022 yılında yapılan toplam zam oranı yüzde 164.1’e çıktı. Ancak iktidar Avrupa’da euro bazında elektrik ve doğal gaz ücretlerinin en düşük Türkiye’de olduğunu savunuyor.
Bu veriler Türkiye'yi enerji enflasyonunda OECD üyeleri arasında açık ara zirveye oturtuyor. AB İstatistik Ofisi'nin (Eurostat) geçtiğimiz yılın son altı ayını gösteren verilerine göre enerji fiyatları Türkiye’de yıllık yüzde 143 artarken OECD ortalaması ise yüzde 35 oldu.
EURO BAZINDA ELEKTRİK TÜRKİYE’DE UCUZ
Eurostat'tan aktarılan veriler 2021'in ikinci yarısına ait. Zira Eurostat'ın bu yıla ilişkin zam verileri henüz açıklanmadı. Fiyatları 'Euro', 'Satın Alma Gücü Paritesi (PPT)' ve 'ulusal para birimi' cinsinde görmek mümkün. Euronews'in aktardığına göre euro cinsinden kazanç her ülkede farklı olduğu için fiyatları hem euro hem de satın alma gücüne göre ayrı ayrı bakalım.
Konutlarda 2500-5000 kWH kullanım bandında elektrik kWH ücreti Türkiye’de sadece 0.079 euro. Türkiye 37 ülke içinde 36. sırada. Sadece Kosova’da elektrik Türkiye’den daha ucuz. AB ortalamasında ise elektrik ücreti 0,237 euro. Euro bazında elektrik ücretinin en pahalı olduğu ülke Danimarka (0,345) ve Almanya (0,323). Bu fiyatlara vergi ve diğer tüm ücretler dahil.
SATIN ALMA GÜCÜ BAKIMINDAN TÜRKİYE EN PAHALI 4'ÜNCÜ ÜLKE
Satın Alma Gücü Paritesine bakıldığında sıralamada ciddi değişiklik var. Türkiye 0.275 PPT ile elektriğin en pahalı olduğu 4. ülke konumunda. En pahalı elektrik 0,31 PPT ile Romanya’da. En ucuz elektrik ise 0,092 PPT ile İzlanda’da. AB ortalaması ise 0.237 PPT.
Satın alma gücünde Almanya’da (0,293 PPT) elektrik ücreti Türkiye’den yüksek. Türkiye’de elektrik ücreti Romanya, İspanya ve Almanya dışındaki tüm ülkelerde daha yüksek.
20-200 GJ kullanım bandında doğal gaz kWh ücretinin en düşük olduğu ülke Türkiye. Türkiye’de 1 kWh doğal gaz ücreti 0,018 Euro. AB ortalaması ise 0,078 Euro. Euro bazında doğal gaz ücretinin en yüksek olduğu ülkeler İsveç (0,185), Danimarka (0,125) ve Hollanda (0,11).
Satın Alma Gücü Paritesine göre bakıldığında ise Türkiye 28 ülke içinde 19. sırada. Türkiye'de 0,063 PPT olan doğal gaz ücreti AB ortalamasında 0,079 PPT. Satın alma gücünde doğal gazın en yüksek olduğu ülkeler İsveç, Bulgaristan ve Kuzey Makedonya. En düşük olduğu ülkeler ise Macaristan, Lüksemburg ve Slovakya. Satın alma gücünde doğal gaz Almanya’da Türkiye’den daha düşük.
SATIN ALMA GÜCÜ PARİTESİ NEDİR?
Türkiye İstatistik Ofisi’nin (TÜİK) tanımına göre Satın Alma Gücü (PPT ve SPG) şöyle: Ayrıntılı olarak tanımlanmış standart bir mal ve hizmet sepetinin farklı ülkelerdeki fiyat oranı” Böylece ülkeler arasındaki fiyat düzeyi farklılıkları giderilmekte ve uluslararası anlamda gerçek fiyat ve hacim karşılaştırmaları yapılabiliyor.