Merkezi Paris’te bulunan ve OECD’ye (Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü) bağlı FATF Türkiye’yi, ‘sistemik yaptırımlardan kaçınma, kara para aklama ve terörün finansmanı ile ilgili endişeler’ nedeniyle Kasım 2021’de ilk kez ‘gri listeye’ almıştı. Tele1’den Yılmaz Polat’ın haberine göre; Mali Eylem Görev Gücü, bir yıl sonra Türkiye’nin kara para aklama ile mücadele politikalarında, bankalar, altın ve değerli taş tüccarları dahil yüksek riskli sektörleri denetlemesinde ve kar amacı gütmeyen kuruluşlara yönelik muamelesinde ‘ciddi’ eksikliklerin devam ettiği sonucuna vardı. Mali Eylem Görev Gücü, Türkiye’yi terörün finansmanı konusundaki kovuşturmasını artırmaya IŞİD ve El Kaide gibi BM tarafından belirlenen terör örgütlerine karşı davalara öncelik vermeye çağırdı.
FAFT, kara para aklama, terörün finansmanı ve uluslararası finansal sistemlerin bütünlüğüne yönelik olası tehditlerle mücadele edebilmek amacıyla, 1989 yılında kuruldu. Türkiye’nin de kurucu üyesi olduğu kurum, her yıl kara para aklanması ve terörün finansmanının engellenmesi yolunda ülkelerin yaptığı çalışmaları inceliyor ve konuya ilişkin dünya tablosu çıkarıyor. Gri Liste , kara para aklama ve terörün finansmanı konusunda eksiklikleri bulunan ve risk içeren ülkelerin yakın gözetim altında tutulması anlamına geliyor. Bu listeye alınan ülke, stratejik ve yasal eksikliklerini giderme taahhüdünü takvime bağlayarak, gerekli adımları atarsa, listeden çıkarılıyor.
Türkiye 2019’da uyarıldı: Türkiye’ye 2019 yılının Aralık ayında uyarı verilmiş ve bunun üzerine Ankara geçen yılın Aralık ayında bu endişeleri gidereceğini belirttiği yeni bir kanun çıkarmıştı. Fakat bu kanun insan hakları örgütleri, sivil toplum kuruluşları ve muhalefet tarafından kara parayla mücadele yerine kar amacı gütmeyen kuruluşları hedef aldığı gerekçesiyle eleştirilmişti. - KARAR