İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) 15 Kasım 2022 tarihinde yapılan seçimleri sonrası yeni yönetimiyle ilk aylık olağan Meclis toplantısı dün yapıldı. Toplantıda ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulunan İTO Başkanı Şekib Avdagiç, enflasyonun kalıcı olarak tek haneye inmesini hedeflemeye vurgu yaparken, tarımsal girdi ve üretici fiyatlarındaki artışın da çok yüksek olduğunu belirterek ülkenin tarım potansiyelini ortaya çıkarma gerekliliğinden söz etti. Ardından finansman sorununa işaret ederek beklentilerini açıkladı.
'HEDEF ENFLASYONUN KALICI OLARAK TEK HANEYE İNMESİ'
Avdagiç, Türkiye’de 2023 yılında çözüm bekleyen iki temel konu bulunduğunu söyledi. Birinci önceliğin yüksek enflasyonun hızla kontrol altına alınması olduğunu vurgulayan Avdagiç, “Asıl hedef, kalıcı olarak tek haneye indirilmesi. Bunun için de birbiri ile uyumlu para ve maliye politikalarının etkin olarak uygulanması gerekiyor. Üretim açığını kapatacak kısa, orta ve uzun vadeli plan ve programların da uygulamaya konulması lazım” dedi.
İş dünyası olarak, "enflasyon belasının" kısa sürede alt edilmesi için bundan sonra da ellerini taşın altına koymaktan çekinmeyeceklerini belirten Avdagiç, “Enflasyona karşı oluşturulacak bir toplumsal mutabakat ve topyekûn mücadele planı, tüm kesimlerin duyarlılığını artıracaktır. Aynı zamanda bozulan fiyatlama davranışlarının da hızla düzelmesini sağlayacaktır” değerlendirmesinde bulundu.
'ÜRETİCİ FİYATLARINDA ARTIŞ HALA YÜKSEK'
Başkan Avdagiç, kurların sakin seyri ve baz etkisinin olumlu katkısıyla enflasyonun önümüzdeki aylarda düşüşe geçmesini beklediklerini söyledi. Avdagiç, “Bununla birlikte tarımsal girdi ve üretici fiyatlarındaki artışlar hâlâ yüksek. Gıda enflasyonunda ortalamanın üzerinde seyreden fiyatların dikkatle izlenmesi gerekiyor. Dünyanın önde gelen tarım üreticilerinden biri olan ve büyük bir tarım potansiyeline sahip ülkemizin bu alandaki avantajlarını ortaya çıkarmalıyız. Tarım ve hayvancılık, üstün olduğumuz alanlara dönüştürülmeli” diye konuştu.
'KGF KEFALET HACMİNİN GENİŞLETİLMESİNİ BEKLİYORUZ'
İkinci konunun ise "kaynak meselesi" olduğunu kaydeden Avdagiç, “Üretim, istihdam ve ihracatın olmazsa olmazı finansmandır. Finansman sorunu ise yüksek enflasyonla birlikte varlığını ve önemini devam ettiriyor. Her fırsatta dikkat çekmeye çalıştığımız gibi, kredi faizleri düştü ama krediye erişim konusunda ilave tedbirler konusunda beklentimiz var. Kredi musluklarının, işletmelerin erişebileceği şekilde açılması ve uygulanması, büyük önem arz ediyor. Bu kapsamda ayrıca KGF kaynaklarının artırılması ve kefalet hacminin genişletilmesi de öncelikli beklentilerimiz arasındadır” dedi.