İnşaat maliyetleri patladı konut fiyatları yüzde 100 artacak

İnşaat sektöründe krize neden olan çimento fiyatları ve diğer temel girdi ürünlerindeki yükseliş konut üretim maliyetlerini artırdı. İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, bugüne kadar bir şekilde kârlarından feragat ederek yansıtamadıkları maliyet artışlarını, artık 2021 yılında konut fiyatlarına yansıtmak zorunda kaldıklarını söyledi.

İnşaat maliyet endeksinde artış devam ediyor. TÜİK tarafından açıklanan 2021 yılı Temmuz ayı inşaat maliyet endeksinde artış oranı yüzde 56.42 seviyesine yükselirken, işçilik endeksi de yıllık bazda yüzde 21,18 arttı.

Dünya gazetesinden Leyla İlhan'ın haberine göre; Konut üreticilerine göre malzeme kaynaklı artışlar, konut fiyatlarını bu yıl içinde yüzde 100 artıracak. İnşaat maliyet endeksinde artışlar rekor kırıyor. Ocak ayında yüzde 30, nisanda 40’ın üzerine çıkan malzeme fiyat endeksindeki artış, haziran ayında yüzde 53,70’e ulaştı. TÜİK tarafından açıklanan 2021 yılı Temmuz ayı inşaat maliyet endeksinde artış oranı yüzde 56.42 seviyesine yükseldi. İşçilik endeksi de yıllık bazda yüzde 21,18 arttı. Konut üreticilerine göre malzeme kaynaklı artışlar, konut fiyatlarını bu yıl içinde yüzde 100 artıracak.

"ÖNLEMİ DEVLET ALMALI"

Maliyet artışlarının konut sektörüne etkilerini değerlendiren İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, bugüne kadar bir şekilde karlarından feragat ederek yansıtamadıkları maliyet artışlarını, artık 2021 yılında konut fiyatlarına yansıtmak zorunda kaldıklarını söyledi.

"ZAMLARIN ARDI ARKASI KESİLMİYOR"

Halihazırda artışı yüzde 50 oranında fiyatlara yansıttıklarını belirten Durbakayım, “Ardı arkası kesilmeyen bu artışlardan dolayı fiyatlarda yıl sonuna kadar yüzde 40’ları aşan yeni yükselişler olabilir. Böylece toplam artış yüzde 100’ü bulur.” dedi.

Ancak bu öngörünün mevcut artış oranlarına göre planlandığını ifade eden Durbakayım, artışların yüksek olması durumunda yansımalarında daha yüksek olabileceğini kaydetti.

Maliyet kaynaklı fiyatlar artarken, müteahhidin yeni projeye başlama iştahının azaldığını söyleyen Durbakayım, “Konut azlığından dolayı da fiyatlarda artış olabilir. Dolayısıyla devletin çimento, beton ve demir fiyatlarına karşı önlem alınması ve faizi düşürmesi lazım. Demirin tonu 7 bin TL’ye geldi. Artık bu noktada inşaatçının yapacağı bir şey kalmadı.” diye konuştu.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

Konfederasyon başkanı uyardı: 15 gün içinde sonuç alamazsak 600 bin işçiyi çıkaracağız
Altı milyon konut nerede
Konut stoku tükendi kiralar patladı

Ekonomi Haberleri