Akaryakıt fiyatlarında geçen hafta başlayan indirimlerin ömrü kısa oldu. Bu gece yarısı benzinde 96 kuruş fiyat artışı bekleniyordu. Akşam saatlerinde KARAR'ın ulaştığı enerji sektörü kaynakları, 96 kuruşluk fiyat artışının iptal edildiğini duyurdu.
Geçtiğimiz hafta akaryakıtta üst üste gelen indirim dalgası vatandaşların yüzünü bir nebze olsun güldürmüştü. Sabah saatlerinde gelen benzine 96 kuruşluk zam haberi, vatandaşları yine kara kara düşündürmeye başlamıştı. Enerji piyasası kaynakları zammın akşam saatlerinde iptal edildiğini ifade etti. Sektör temsilcileri ayrıca motorin ve LPG grubunda ise fiyat değişikliği beklemediklerini belirtti.
Yurt dışı benzin ürün fiyatlarındaki artışla birlikte yurtiçi dolar kurundaki artış benzindeki zammın önünü açmıştı. Sektör kaynakları yurt dışı piyasalarda ve dolar kurundaki artış sürerse benzin ve motorin zammının kaçınılmaz olduğunu bildirdi.
BDDK'NIN DÜZENLEMESİ SONRASI AKARYAKIT FİYATLARINDA İNDİRİM BAŞLAMIŞTI
BDDK'nın tartışmalı düzenlemelerinden sonra düşüşe geçen dolar kuru ilk akaryakıt ürünlerin de hissedildi. Geçen hafta 30 liranın üzerine çıkan motorinin litre fiyatı hızla gerileyerek 27 lira seviyelerine düştü. Aynı indirim oranları olmasa da benzin fiyatlarında da bir gerileme yaşanıyor. Ekonomistlerin hesaplamalarına göre bir yılda benzinin litre fiyatına yüzde 225 zam gelirken motorinin litre fiyatın da yüzde 269 oranında zam geldi. Bu yüksek zamlar toplumun her kesimini korkutuyor.
4 TEMMUZ AKARYAKIT FİYATLARI
Akşam gelmesi beklenen zam öncesi akaryakıt fiyatları şu şekildedir:
Kurşunsuz 95 (Excellium95) : 25 lira 17 kuruş
Gazyağı : 24 lira 72 kuruş
Motorin : 26 lira 64 kuruş
Motorin (Excellium) : 26 lira 69 kuruş
Kalorifer Yakıtı : 19 lira 38 kuruş
Fuel Oil : 15 lira 21kuruş
LPG NE KADAR?
4 Temmuz güncel LPG Fiyatları
İstanbul Avrupa : 10 lira 69 kuruş
İstanbul Anadolu : 10 lira 44 kuruş
Ankara : 10 lira 74 kuruş
İzmir : 10 lira 50 kuruş
Bursa : 10 lira 49 kuruş
Antalya : 10 lira 60 kuruş
Konya : 10 lira 73 kuruş
Adana : 10 lira 57 kuruş
ASIL TEHLİKE OTOMOBİLDE
Pandemi süreci ile başlayan otomotiv sektöründeki kriz büyüyerek devam ediyor. Otomotiv sektöründeki fiyat artışı yedek parça sektörüne de yansıdı. Tedarik zincirinde yaşanan büyük sıkıntı artık pandemi şartları ile açıklanamıyor.
Otomotiv sektöründe ham maddeyi elinde bulunduran ülkeler, otomotiv sektöründe fiyatların daha da artacağını bekliyor ve bu nedenle elinde var olan otomobil yedek parçalarını piyasaya sürmüyor. Otomotiv yedek parçasında maliyet artışlarının son bir yılda yüzde 100'ü geçtiğini söyleyen Yedek parça sektöründe faaliyet gösteren Motor Aşin'in CEO'su Saim Aşçı, asıl tehlikenin otomobil de yaşanacağını açıkladı.
Otomobil fiyatlarında ve yedek parça sektöründe yaşanan fiyat artışlarına dikkat çeken Motor Aşin'in CEO'su Saim Aşçı, 10 yıl boyunca fiyatı ortalama 40 bin euro olan premium bir otomobilin son zamlardan sonra bugün üretim maliyetinin 60 bin euroyu geçtiğini belirterek durumun vahim olduğunu ifade etti.