IMF pandemide doğrudan destek sağlayan ülkeler raporunu açıkladı: Türkiye sınıfta kaldı!

IMF'nin araştırmasına göre Türkiye, pandemide vatandaşlara ve şirketlere en az doğrudan destek sağlayan ülkelerde biri oldu. Raporda, Türkiye'de sağlanan desteklerin tutarı gayrisafi yurtiçi hasılanın sadece yüzde 2'si ile sınırlı kalarak, dünya ülkeleri arasında sondan 5. oldu.

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) dördüncü madde konsültasyonu kapsamında geçtiğimiz günlerde yayınladığı raporda, Türkiye’nin pandemide vatandaşlara ve şirketlere en az doğrudan destek sağlayan ülkelerden biri olduğu belirtildi.

IMF'nin raporuna göre, pandemide Türkiye’nin vatandaşlara, şirketlere ve çalışanlara sağladığı doğrudan desteklerin tutarı gayrisafi yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde 2’si ile sınırlı kaldı. Bu oran, gelişmekte olan ülkeler arasında Meksika, Arnavutluk, Mısır ve Pakistan’dan sonra en düşüğü.

Grafik: Gelişmekte olan ülkelerin pandemide sağladığı doğrudan mali destek (GSYH'nin yüzdesi)

Tayland, Brezilya, Şili gibi ülkeler ise pandemide vatandaşlarına ve firmalara, GSYH’larının yüzde 10’una yaklaşan destekler sağladılar.

Raporda, bu sayede pandemiye rağmen Türkiye'de bütçe açığının 2020 yılında milli gelirin sadece yüzde 0.5’i oranında arttığı vurgulandı.

TÜRKİYE KREDİ DESTEĞİNE YÜKLENDİ

IMF, buna karşılık Türkiye’nin pandemide kredi desteğini en çok kullanan ülkelerden biri olduğuna dikkat çekti. IMF’ye göre Türkiye, firmalara yönelik kredi geri ödeme ertelemeleri, kredi garantilerinden oluşan finansal desteklerin milli gelire oranında, gelişmekte olan ülkeler arasında Peru’dan sonra ikinci sırada yer alıyor.

Grafik: Gelişmekte olan ülkelerde likidite desteği (GSYH'nin yüzdesi)

Kamu bankalarının pandemide verdiği düşük faizli kredilere de dikkat çeken IMF, bunun sonucunda Türkiye’nin toplam kredi büyümesinde gelişmekte olan ülkeler arasında birinci, para arzı büyümesinde ise Arjantin’in ardından ikinci sırada yer aldığını kaydetti.

Grafik: G20 üyesi gelin ülkelerde M1 para arzı ve toplam kredi büyümesi, 2020 3. Çeyrek (Yüzde büyüme)

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (4)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

IMF'den 'performans' yorumu: Doğu Avrupa ekonomileri daha hızlı büyüyecek
Onaylandı: 650 milyar dolarlık pandemi desteği
Koronavirüs aşı randevusu almanın en kolay yolu

Ekonomi Haberleri