İkas e-ihracatla büyümek isteyen KOBİ’lere ihtiyaç duydukları platformu sunuyor

E-ticaret sektöründe üç yıldır yaşanan hızlı büyüme ve gelişen entegrasyonlar, e-ihracatı da KOBİ'lerin öncelikli gündemlerinden birine dönüştürdü. İşletmelere yeni nesil e-ticaret altyapısı sunan ikas'ın CEO’su Mustafa Namoğlu, Türkiye'de 2023 e-ticaret ve e-ihracat trendlerine ilişkin değerlendirmelerini paylaştı.

Salgınla ivmelenen ve değişen alışveriş alışkanlıklarıyla büyümesini sürdüren sektörlerin başında e-ticaret geldi. 2020'de ekonomik olarak başarılı olabilmek için bir mecburiyet olan e-ticaret, bugün pazaryerleri ve e-ticaret platformları aracılığıyla dijitalde de var olmaya başlayan KOBİ'ler için öncelikli satış kanalına dönüştü. Yeni nesil e-ticaret altyapısı sağlayıcısı ikas’ın CEO’su Mustafa Namoğlu, ödeme teknolojilerinin, entegrasyonların ve e-ticaret platformlarının sunduğu deneyimlerin iyileşmesiyle rekabetin giderek arttığı bir sektör olan e-ticarette 2023’ü şekillendirecek düzenleme ve trendlere ilişkin değerlendirmelerini paylaştı.

İhracatın %30’unda KOBİ’lerin payı var

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 26 Aralık 2022'de yayımlanan 2021 Küçük ve Orta Büyüklükteki Girişim İstatistikleri, KOBİ'lerin ihracattaki payının 2021'de %30,4 olduğunu gösterdi. Önceki yılların istatistiklerinden de hareketle yurt dışına ihraç edilen her 3 üründen birinde KOBİ’lerin payı olduğuna dikkat çeken Mustafa Namoğlu,“Geride bıraktığımız yıllarda Türkiye’nin e-ihracat hacminin 2,6 milyar dolara ulaştığı tahmin ediliyor. Son yıllarda güçlü bir ivme yakalansa da buradaki potansiyel çok daha büyük” dedi.

Türkiye'nin özellikle Avrupa için önemli bir lojistik merkezi konumunda olduğuna dikkat çeken Mustafa Namoğlu, ”Ülkemizdeki e-ticaret büyümesinin ötesinde, yurt dışı e-ticaret satışlarında da büyük bir pastadan söz edebiliriz. Bu olasılığı teknolojiye borçluyuz. Yeni nesil e-ticaret altyapıları, ulaşım modlarını etkin bir biçimde kullanan lojistik ve tedarik zinciri sağlayıcıları ve uluslararası ödeme sistemleri aracılığıyla KOBİ’ler saniyeler içinde yurt dışındaki bir müşteriye ürün satıp ödeme alabiliyor, entegrasyonlarla teslimat operasyonlarını anlık olarak yönetebiliyor. Öte yandan dropshipping, yani stoksuz satış gibi yöntemlerle operasyon yürütmeye, depolamaya gerek kalmadan uluslararası e-ticaret yapılabiliyor” ifadelerini kullandı.
E-ihracatın payı 2030a kadar %10a ulaşacak

Ticaret Bakanlığı tahminleri, e-ihracatın, başka bir deyişle Türkiye’den farklı ülkelere online perakende satışla ürün ihraç etmenin toplam dış ticaretteki payının 2030’a kadar %10’a ulaşacağını gösterdi. Öte yandan 1 Ocak 2023 itibarıyla yürürlüğe giren e-ticaret düzenlemesi kapsamında pazaryerlerinin faaliyetlerine de Türkiye e-ticaret ekosisteminde rekabeti desteklemek amacıyla kısıtlamalar getirildi. E-ticaret pazaryerlerinin kargo, ödeme, faaliyet alanı, indirim kampanyası ve reklam bütçeleri, yıllık işlem hacimlerine göre sınırlandı. Ayrıca belirli bir işlem hacmine sahip pazaryerlerinin yıllık net işlem hacimlerinden, KOBİ’lerin e-ticarete ve e-ihracata girişini desteklemek amacıyla kullanılmak üzere Elektronik Ticaret Payı kesilmeye başlandı.

“Yeni nesil e-ticaret altyapılarına ihtiyaç artıyor”

Yeni yılla yürürlüğe giren e-ticaret pazaryeri düzenlemelerinin küçük ve orta ölçekli işletmelerin adil rekabeti açısından olumlu sonuçlar doğurabileceğine dikkat çeken ikas CEO’su Mustafa Namoğlu, “Pazaryerleri pek çok işletme için e-ticaretin önemli satış kanallarından biri olarak varlığını sürdürse de, yüksek komisyonlar ödemek istemeyen profesyoneller birincil online satış kanallarını kendileri yönetmek istiyor. Bu da yeni nesil e-ticaret altyapılarına duyulan ihtiyacı artırıyor” diye konuştu.

E-ticarette müşteri deneyimini kusursuzlaştırmanın lüks değil, zorunluluk olduğuna dikkat çeken Mustafa Namoğlu, değerlendirmelerini şu ifadelerle sonlandırdı: “2023 e-ticaret trendleri arasında hız, güvenlik, yapay zeka ve artırılmış gerçeklik gibi teknolojilerle oluşturulan sürükleyici alışveriş deneyimleri gibi başlıklar öne çıkıyor. Öte yandan Ticaret Bakanlığı verilerine göre 2022’de her 10 e-ticaret işleminden 7’sinin mobilde gerçekleştirildiği düşünüldüğünde, mobil kullanılabilirliği de hesaba katmak gerekiyor. Yeni nesil e-ticaret altyapısı ikas olarak her ölçekten işletmeye profesyonel e-ticaret sitelerini dakikalar içinde kurma olanağı sunuyoruz. Sınırsız trafik, sınırsız web alanı, 7/24 destek, anlaşmalı kargo ve taşımacılık seçenekleri ve gelişmiş entegrasyonlarla e-ticaret de, e-ihracat da kolaylaşıyor.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

Ekonomi Haberleri