Gelecek Partisi Kurucular Kurulu üyesi ekonomist Prof. Dr. İbrahim Turhan, enflasyonun ne olduğunu, artışın neden kaynaklandığını ve önümüzdeki dönemde olası artışların neden kaynaklanabileceğini tek tek anlattı. Olası risklere dikkat çeken Turhan, hükümetin seçime giderken uygulayacağı stratejiye de ayna tuttu ve uyarıda bulundu.
Prof. Turhan Twitter'daki paylaşımlarında şunları söyledi: “Ücret artışının, maliyetler üzerinden enflasyon yaratma gücü sanılanın aksine çok büyük değildir. Asıl enflasyonist etkisi kısmen talep üzerinden ama daha önemlisi, beklentiler ve buna bağlı olarak zaten bozulmuş olan fiyatlama davranışını daha da bozması yoluyla ortaya çıkar.
'YÜZDE 50 ENFLASYON DA DÜŞÜK DEĞİL'
Yine de asgari ücretteki son artışın tek başına yıllık enflasyonunda baz etkisi ve kur/fiyat kontrolleri sayesinde oluşacak düşüşü bastıracak ölçüde etki doğurmasını beklemiyorum. Yıllık enflasyon bu aydan itibaren gerileyecek. Ama unutmayalım ki yüzde 50 enflasyon da düşük değildir!
'KREDİ GENİŞLEMESİ ENFLASYONU TEKRAR AZDIRIR'
Enflasyonu yeniden azdıracak en önemli risk unsuru olası bir kredi genişlemesi olur. Kısmi kredi genişlemesi olsa da ölçeğinin ve kapsamının sınırlı tutulacağını tahmin ediyorum. Reel olarak değerlenen kur ve küresel durgunluk sayesinde seçimde enflasyon yüzde 50’nin altında olabilir.
SABİT KUR VE YÜZDE 50 ENFLASYONUN MALİYETİ OLACAK
Seçime kuru çok artırmadan ve yüzde 50 civarında enflasyon ile gidebilmenin bir maliyeti de bozulan dış ticaret dengesi olabilir. Hükümet ekonomi politikasının maliyetini bankalara taşıtıyordu. Şimdi maliyetler ve kur nedeniyle buna sanayi şirketleri de eklenecek gibi görünüyor.