Artan enflasyon ve hayat pahalılığı vatandaşların belini bükmeye devam ediyor. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, sosyal medya hesabından bir vatandaşın ortalama aylık geliri ve güncel kira değerlerini dünyadan örnekler vererek paylaştı. Gökce, İstanbul'da 100 m2 evin kirasının ortalama aylık gelirin yüzde 112'sine ulaştığını ve Berlin'de bu oranın sadece yüzde 58'de kaldığını söyledi. Böylelikle, İstanbul'da tek gelirle kirada oturmak imkansız hale geldi.
İstanbul'daki kiralık evlerde 1 yılda yüzde 140 oranında artış görüldüğünü belirten Gökce, birçok ilçede 10 bin liraya kiralık ev bulunmadığını belirtti. Öte yandan Gökçe, yaşanan konuk krizi için önerilerde bulunarak "Yabancılara konut satışı uygulaması durdurulmalı." dedi.
Gökce'nin paylaşımı şu şekilde:
Yapılan bir araştırmaya göre İstanbul'da kiralık konutlarda m2 fiyatı 1 yılda yüzde 140 oranında artış gösterdi. Ne yazık ki bugün 10 bin liraya İstanbul'un bir çok ilçesinde kiralık konut bulunmuyor.
"Konut krizinin çarpıcı bir sonucu: Ortalama aylık gelirle (asgari ücret değil) güncel kira değerlerini karşılaştırdık. İstanbul'da 100 m2 evin kirası ortalama aylık gelirin yüzde 112'sine ulaşırken, Berlin'de bu oran sadece yüzde 58'de kalıyor.
Yapılan bir araştırmaya göre İstanbul'da kiralık konutlarda m2 fiyatı 1 yılda yüzde 140 oranında artış gösterdi. Ne yazık ki bugün 10 bin liraya İstanbul'un bir çok ilçesinde kiralık konut bulunmuyor.
Yine bugün büyük bir emlak sitesinde İstanbul'da bulunan 31 bin 461 kiralık daire ilanı içerisinde BM "elverişli konut" kriterlerine uygun hiçbir ilan bulunmuyor. Ortalama hane halkı gelirinin yüzde 30'u yani ayda 2.475 lira düzeyinde sadece kiralık oda var.
Sosyal Yardımlı Konut, Sosyal Kiralık Konut, Mülk Sosyal Konut ile Halk Konut olarak vatandaşlara farkı seçenekler sunulmalı.
Öğrenci Evleri ve Öğrenci Sitelerinin geliştirilmesi ve inşası için özel teşvik ve destekler sağlanmalı. Genişletilmiş Konut Finansman Sistemi uygulamaya konmalı.
Konut inşaat ve konut satın alma kredilerinin maliyetleri ucuzlamalı.
Konut Tasarruf Birlikleri, Konut Kooperatifleri, Konut Dayanışma Sandıkları, Sosyal Güvenlik ve Emeklilik Fonları sosyal konut üretimi için teşvik edilmeli.
Sosyal konutu inşa edenle ile inşaat malzemesi üreten iktisadi teşebbüsler desteklenmeli.
Yerli inşaat Sanayisinin rekabet düzeyi arttırılmalı.
Boş konutlar farklı şekilde vergilendirilmeli ve boş konutunu riskli konutta yaşayan vatandaşlara kiraya verenlere farklı bir teşvik sistemi uygulanmalı.
Yabancılara konut satışı uygulaması durdurulmalı."