Kütahya'da 'yap-işlet-devret' yöntemiyle faaliyete geçen Zafer Havalimanı'na 1 milyon 317 bin yolcu garantisi verildi. Ancak şu ana kadar 7 bin 397 kişi kullandı. Garanti yolcu sayısında hata payı yüzde 99 olurken işletmeyi devralan şirket parasını garantiledi. Devlet şirkete yılın ilk dokuz ayı için 5,2 milyon euro ödeyecek.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz‘ın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) 2 Ekim’de yaptığı başvuruya 5 Ekim’de, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü’nden yanıt geldi. Yanıta göre devlet, havalimanını inşa eden şirkete bu yılın ilk dokuz ayı için 5 milyon 202 bin 156 euro ödeyeceği yanıtı verildi.
'BURASI HAYALİ BİR HAVALİMANINA DÖNÜŞMÜŞ DURUMDA'
Medyascope‘tan Aytuğ Özçolak'a konuşan Yavuzyılmaz, şirketin 23 yıl daha Hazine’den garantili ödeme alacağını belirtti:
“Burası adeta hayali bir havalimanına dönüşmüş durumda. Havalimanının yapıldığı 2012 yılından 2021 yılının ilk altı ayına kadarki süreçte garanti edilen yolcu sayısı 9 milyon 903 bin 710. Aynı süreçte havalimanını kullanan yolcu sayısı ise 326 bin 332. Hata payı yüzde 96,7. Bugüne kadar yapılan toplam garanti ödemesi de 51 milyon 93 bin 308 euro. İlgili şirketin açıkladığı yapım maliyeti de 50 milyon euro. Yani şirket 2021 yılı itibariyle maliyetini çıkardı ve 2044 yılına kadar buradan Hazine garantisi almaya devam edecek. Bu oranla devam ederse şirkete, 23 yılda en az 208 milyon euro garanti ödemesi yapılacak.”
Yavuzyılmaz, “Burada yolcu olmamasına rağmen devasa tutarlarda Hazine garantileri, Türkiye’nin geleceğini ipotek altına almış durumda. Maalesef vatandaşlarımızın ödediği vergiler, bu şirketlerin kasasına garantili olarak ödeniyor” dedi.
Yavuzyılmaz, CİMER’den alınan yanıt ve Sayıştay raporları ile verilerin teyitli olduğunu belirterek, “2021 yılının ilk dokuz ayında garanti edilen yolcu sayısı yaklaşık 1 milyon, uçmayan yolcu sayısı 980 bin 902. Hata payı yüzde 99. Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin yaptığı sözleşmeye göre, şirkete bu yılın ilk dokuz ayı için ödenecek garanti tutarı 5 milyon 202 bin 156 euro. Bu bilgileri CİMER’den sorduğumuz soruya gelen resmi yanıtlar ve Sayıştay raporlarından elde ettiğimiz verilerden elde ettik" şeklinde konuştu.
'REKABET KOŞULLARI OLUŞMADIĞI İÇİN İHALE YAPILMAMIŞ OLUYOR'
Bu tür yapıların ihalelerine genellikle bir firmanın girdiğini belirten Yavuzyılmaz, şöyle konuştu: “Birçok ihaleye bir firma ile giriliyor. Zafer Havalimanı’nda da aynı şekilde sadece İçtaş İnşaat ihaleye girdi. Burada aslında bir ihale yapılmamış oluyor. Rekabet koşulları oluşmuyor. Diğer firmalar girseler bile işi alamayacakları kesin. Zaten işi aldıkları kurum Devlet Hava Meydanları işletmesi, Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı. Burası da AKP’li bürokratlarla dolu bir kurum."