Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) verilerine göre, küresel gıda fiyatlarının, bitkisel yağlar, tahıl ve süt ürünlerindeki keskin düşüşün etkisiyle nisanda 2 yılın en düşük seviyesini gördü. Ancak Türkiye’de durum tersine Ağustos 2020’den bu yana 33 aydan bu yana aralıksız yükseliyor.
FAO'dan yapılan açıklamaya göre, gıda ürünlerinin uluslararası fiyatlarındaki aylık değişiklikleri izleyen FAO Gıda Fiyat Endeksi, mayısta bir önceki aya kıyasla yüzde 2,6 düşerek 124,3 puan oldu. Böylece, endeks Nisan 2021'den bu yana en düşük seviyesine geriledi.
DÜNYADA UKRAYNA SAVAŞINA RAĞMEN GERİLEDİ
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından derlenen, tahıllar, yağlı tohumlar, süt ürünleri, et ve şeker fiyatlarındaki aylık değişimleri izleyen dünya gıda fiyatları endeksi Nisan ayındaki revize edilmiş 127.7 seviyesinden mayıs ayında 124.3’e düştü.
Nisan gıda fiyatları endeksi daha önce 127.2 olarak açıklanmıştı. Mayıs ayındaki dünya gıda fiyatları endeksi Mart 2022’de Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle kaydedilen tarihi yüksek seviyenin yüzde 22 altında bulunuyor.
TÜRKİYE’DE GIDA ENFLASYONU YÜZDE 53,92
Türkiye’de ise resmi verilere göre bile oldukça yüksek bir gıda enflasyonu var. TÜİK verilerine göre, Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) nisanda yıllık yüzde 43,68, aylık yüzde 2,39 oldu. Gıda enflasyonu ise yıllık TÜFE’nin üzerinde yüzde 53,92 olarak gerçekleşti.
Nisanda gıda fiyatları aylık bazda ise yüzde 3,95 oranında artmıştı.