EDA SANĞU
TÜİK verilerine göre Mart ayında enflasyon aylık bazda yüzde 5,46 artarken, yıllık bazda yüzde 61,14'e ulaştı. Bu oran, son 20 yılın en yüksek seviyesi olarak kayıtlara geçti. Dünyada enflasyonun en fazla olduğu ülkeler arasında yer alan Türkiye, İran ve Angola gibi ülkeleri de geride bıraktı.
Eylül ayında açıklanan Orta Vadeli Program’daki dolar kuru ve enflasyon hedefini 6 ayda tutturamayan iktidar, şimdi "2023 sonrasında Türkiye’yi bu krizden çıkarabileceğini" vaat ediyor.
ERDOĞAN VE NEBATİ 'KÜRESEL BİR SORUN' DEMİŞTİ
Enflasyondaki yüksek artışa rağmen Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, küreselde yaşanan savaş ve buna bağlı artan enerji ve emtia fiyatlarını işaret ederek, ''Yüksek enflasyon sadece bizim değil tüm dünyanın meselesi olsa da bu sorunu kalıcı şekilde ortadan kaldırmak için var gücümüzle çalışıyoruz'' demişti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise dün Kabine Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada ABD'de yüzde 8,5'la 40 yılın zirvesine yükselen enflasyon oranının örnek göstererek " Ürün arzındaki denge bozulduğunda fiyatlar fahiş şekilde yükseliyor. Amerika'da açıklanan son 40 yılın en yüksek enflasyon rakamları sınır tanımaz boyutları göstermektedir" ifadelerini kullanmıştı.
Eski Merkez Bankası başekonomisti Hakan Kara, iktidarın "Enflasyonun yalnızca Türkiye’de değil; dünyada da genel bir sorun" olduğunu savunmasına karşılık Türkiye'de yaşanan enflasyonun 4'te 1'inin küresel sorunlardan kaynaklandığını ifade etti.
''DÖRTTE ÜÇÜ YERLİ VE MİLLİ ENFLASYON''
Hakan Kara, TÜİK ve Merkez Bankası'nın verilerinden yola çıkarak hazırladığı tabloya, ''Mart ayı itibarıyla yaşadığımız enflasyonun sadece dörtte birinin dışardan kaynaklandığını hesaplıyorum. Geri kalanı yerli-milli enflasyon'' notunu düştü.