Türkiye'de konut ve kira fiyatları ekonomik krizle beraber rekor artış gösterirken, Rusya-Ukrayna savaşının başlamasıyla ciddi göç alan Antalya'da durum daha da kötüye gidiyor. Kiralardaki astronomik artış giderek artınca vatandaş sokağa döküldü. Fahiş artışa tepki, Kiracılar Dayanışma Platformu'nun basın açıklaması ile paylaşıldı.
'BİN 500 LİRA KİRA BİR ANDA 12 BİN LİRAYA ÇIKTI'
Sözcü’den İsmail Akın’ın haberine göre, kira artışları nedeniyle kiracı ve ev sahipleri arasında husumet yaşandığını belirten Kiracılar Dayanışma Platformu üyesi Cengiz Kul, şunları söyledi:
“Kiracı ile ev sahibi arasında geçtiğimiz günlerde yaşanan bir olayda ev sahibi bin 500 TL olan kira bedelini birdenbire 12 bin TL'ye çıkartarak kiracısını evden atmak istedi. Üstelik kiracının eşinin komada yoğun bakımda olduğunu bile bile kapı dışarı edip sokağa atmak istedi. Ülkemizin geldiği son durum bu ve acımasızca vahim bir konu.
'TRAVMA YAŞAR HALE GELDİK'
Yarın burada bulunan herhangi bir kiracının başına neyin geleceğini bilmeden her an korku ve stres ile yaşayan kiracılar olarak buradan hükümetiyle, muhalefetiyle tüm meclise haykırıyoruz. Bu yarayı ivedilikle sarın, sesimizi duyun, yasal düzenleme getirin. Çocuklarımızla, eşimizle hep birlikte psikolojik travma yaşar hale geldik. Bu kabustan kurtulmak istiyoruz. Yetkilileri acilen göreve davet ediyoruz. Bu ülkenin öz evlatları olarak barınma hakkımızın gasp edildiği bir ortamda yaşamak istemiyoruz.
En temel hakkımızı bile sağlayamayan bir yönetimi istemiyoruz. Kendi maaşımızla barınma, gıda, eğitim, sağlık, sosyal ihtiyaçlarımızı karşılayabileceğimiz gelir adaleti istiyoruz. Bunu sağlayabileceğini düşünen kim varsa halka sözünü versin istiyoruz. Aksi takdirde kiracılar dayanışması platformu ve temsil ettiği tüm mağdur kiracılardan kimse oy beklemesin."
'EV KİRASINI ANCA ÖDEYEBİLİYORUZ'
Kentte barınma sorunu yaşadıklarını dile getiren Burcu Özerise "Kendi öz vatanımızda alın teri döküp kazandığımız maaşlarımız ile ev kirasını anca ödeyebiliyoruz. Bunun en büyük sebebi enflasyon ile birlikte yanlış izlenen göç politikasıdır. Özellikle 2012 de yürürlüğe giren mütekabiliyet yasasının acil olarak değiştirilmesi gerekmektedir" dedi.