İş dünyasının finansman ihtiyacının karşılanması için Hazine ve Maliye Bakanlığı aracılığı ile çalışmaları hali hazırda yürütülen Hazine destekli Kredi Garanti Fonu (KGF) kefalet sisteminin kısa zaman içerisinde açıklanması bekleniyor.
Hazırlıkları devam eden paketin başlangıç aşamasında 150 milyar TL düzeyinde bir kefalet büyüklüğü ile açıklanması bekleniyor. Paketlerin, esnaf ve KOBİ’ler başta olmak üzere işletmelere birçok alanda ciddi miktarda finansman olanağı oluşturması hedeflenirken Türkiye Ekonomi Modeli kapsamı dahilinde uygulanan selektif kredi politikasının bu paketlerde de yer alması tahmin ediliyor.
Söz konusu olan kefalet paketleri ile işletmelerin finansman ihtiyaçlarına da kaynak tahsis edilecek. Tüm bunlar ile birlikte bakanlık, EYT kapsamında işverenlerin kıdem tazminatı yükünü hafifletmeye yönelik de kefalet paketi desteği sunacak.
ÖDEMESİZ DÖNEM OLANAĞI
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati aracılığı ile açıklanacak olan paketlerde ödemesiz dönem imkanının haricinde en az yüzde 75 kefalet oranı olması hedefleniyor. Kamu bankalarının haricinde özel bankaların da kefalet paketlerine dahil olacağı, bu şekilde işletmelere uygun finansman imkanı oluşturulacağı düşünülüyor.
Hazine destekli kefaletlerin bundan sonra faturaya dayalı olarak yalnızca reel ekonomiyi finanse etmesine ilişkin dönüşüm süreci de tamamlanırken, kullanılacak tam entegre bilgi sistemi ile kredilerin amacı dışında kullanılmasının önemli ölçüde önüne geçilecek.
Piyasa ihtiyaçlarına yönelik hazırlanan paketlerle söz konusu kaynaklar, işletme harcamaları ve yatırım için kullanılabilecek. Savunma sanayiden yeşil dönüşüme, imalat sanayiden enerji verimliliğine, girişimcilikten inşaat sektörüne, firmaların teknolojik dönüşümünden teknoloji üretimine kadar birçok alanda selektif kredi ve kefalet imkanı sunulacak.