Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Temmuz ayında sona erecek: Artık bu oranda yapılacak

Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, son aylara girilen azami yüzde 25 artış sınırı uygulamasıyla ilgili olarak ev kiraları konusunda açıklamalarda bulundu. Konut sahiplerinin kira artışını nasıl yapabilecekleri konusuna değindi. İşte ayrıntılar...

Son aylara girilen ev kiralarında azami yüzde 25 artış sınırı uygulaması, 2 Temmuz 2023 tarihinde sona erecek. Bu durumda, ev sahipleri yeni kira sözleşmelerinde kiraları nasıl belirleyeceklerini merak ediyor. Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, bu konuda açıklamalarda bulunarak ev sahiplerine yol gösteriyor.

TÜRKİYE GENELİNDE YÜZDE 130 KİRA ZAM ORANI


Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, son aylarda azami yüzde 25 artış sınırı uygulamasında karşılık bulunamadığını belirtti. Asgari ücretin yüzde 100 artması nedeniyle kiracıların emsal artışları görerek yeni kira kontratlarını kabul ettiğini ifade eden Özelmacıklı, konut kiralarının eski düzene dönmesinin mülk sahipleri ile kiracılar arasındaki anlaşmazlıkları azaltacağını belirtti. Ancak kira artışlarında sıkıntı yaşanması halinde mülk sahibinin kiraya vermek amacıyla gayrimenkulü elinde tutmayacağını ve kiralık ev bulmanın da zorlaşacağını vurguladı.

Mustafa Hakan Özelmacıklı, gayrimenkul sektöründe yaşanan durum hakkında açıklamalarda bulundu. Özelmacıklı, son verilere göre TÜFE'nin 12 aylık ortalamasının yüzde 70 seviyelerinde olduğunu belirterek, bu oranın mevcut kiralardan daha düşük olduğunu ifade etti. Örneğin, Türkiye genelinde konut kiralarında artış oranının yüzde 100'ün üzerinde, İstanbul'da ise yüzde 130 seviyesinde olduğunu söyledi.

99 DEPREMİ ÖNCESİ BİNALARDA KİRALAR DÜŞÜŞTE


Özelmacıklı, piyasadaki bu durumun serbest piyasa ekonomisine aykırı olduğunu belirtti ve bu tür argümanlara kısıtlamalar getirilmesinin piyasalarda farklı tedirginlikler oluşturabileceğini dile getirdi. Kiraların TÜFE'nin son 12 aylık ortalamasına geri dönecek olmasının ve aynı zamanda yeni yasama döneminde arabuluculuk olması anlaşmazlıklarını azaltacağını söyledi.

Özelmacıklı, deprem öncesi yapılmış konutların yoğun bir şekilde satışa çıktığını ancak müşteriler tarafından yeterli bir talep görmediğini ifade etti. Kiralık fiyatlarına bakıldığında, 1999 depremi öncesindeki binalarda kira fiyatlarının artık düşmeye başladığını, yeni daire fiyatlarında ise hala artışlar olduğunu belirtti. Ayrıca, gayrimenkul sektöründe finansman sorunları yaşandığını, tüketicilerin krediye erişimlerinde zorluk çektiklerini ve önümüzdeki dönemde konut faizlerinin artabileceğini vurguladı. Konut alamayan tüketicilerin paralarını korumak için başka yatırım araçlarına yöneldiğini, hatta bazı yatırımcıların gayrimenkul yerine araba veya arsa almaya çalıştığını da belirtti.

İlgili Haberler

'Oyun alacak bütçem yok' diyenlere müjde! 900 TL değerindeki oyunlar kısa süreliğine ücretsiz oldu
Abisini göğsünden bıçaklayarak öldürdü! İfadesindeki 'çamaşır makinesi' detayı şoke etti
Ünlü oyuncu hakkında şoke eden iddia! Kocama gece yarısı müstehcen fotoğraf atıp...

Ekonomi Haberleri