MERVE ŞİŞMAN
Merkez, yıl sonu enflasyon hedefini yüzde 58 olarak açıklarken, Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş, ağustos ayı enflasyonunun Türkiye İstatistik Kurumu'nun aylık yüzde 9,49 olarak açıkladığı temmuz ayı enflasyonuyla yarıştığını belirterek, Merkez Bankası'nın hedefinin şimdiden 'hayal' olduğunu belirtmişti.
Önümüzdeki ay açıklanacak ağustos ayı enflasyonu hakkında KARAR'a değerlendirmede bulunan ekonomist Prof. Hayri Kozanoğlu, Aktaş'ın yorumlarına katıldığını belirterek, "Önümüzde acısız bir çıkış görünmüyor" dedi.
Ekonomist Kozanoğlu, "Tüm belirtiler yıl sonu enflasyonunun yüzde 58’in üzerinde olacağına, yüzde 70’i geçeceğine işaret ediyor. Ağustosta ulaşım zamları, ekmek fiyatlarının artışı, sebze meyvede bir türlü yaz ayı bereketinin görülmemesi bu kanıyı doğruluyor" şeklinde konuştu.
'ENFLASYON SIÇRAMASI GÖZLENECEK'
KARAR'a konuşan Prof. Hayri Kozanoğlu şu ifadeleri kaydetti:
"ÖTV - KDV artışlarının fiyatlara yansıması, temmuz ücret artışlarının enflasyon daha artmadan talebi öne çekme eğilimine ivme kazandırması, akaryakıtta fiyat ayarlamaları ağustos enflasyonunun da yüzde 5’in üzerinde gelmesine yol açacak. Sonbaharda ise eğitim, giyim-ayakkabı ve kiralarda mevsimsel nedenlerle enflasyon sıçraması gözlenecek."
'DÖVİZİN YENİDEN YÜKSELMESİ...'
"Merkez Bankası faiz artışlarının yavaş seyri de dövizin yeniden yükselmesini getirir bu da enflasyonu besler. Enflasyonun hızını faiz artışları kesebilir. Böylelikle hem ithal fiyatları yoluyla enflasyon ivmelenmez, hem de kredi kartları,bireysel ve ticari kredi faizlerinin artışıyla talep hız keser."
'ACISIZ BİR ÇIKIŞ GÖRÜNMÜYOR'
"Böyle bir durumda da işsizlik artar, büyüme durur. Türkiye, durgunluk içinde enflasyon, 'staglasyon' sürecine girer. Ne yazık ki Türkiye ekonomisi, seçim sürecinde cendereye sokulduğu için önümüzde acısız bir çıkış görünmüyor."