Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’li şirketlerin yöneticileriyle gerçekleştirdiği videokonferansın açılışında “Başkan Biden’ın 1915 olayları hakkında yaptığı açıklama ilişkilerimize ilave yük getirse de Biden ile NATO zirvesinde gerçekleştireceğimiz görüşmenin yeni dönemin habercisi olacağına inanıyorum” dedi. Toplantıya Boeing, Amazon, Microsoft, Kellogg, PepsiCo, Cisco, Procter & Gamble ve Johnson & Johnson gibi şirketlerden üst düzey yetkililer katıldı.
Görüşmenin detayları ekonomi çevreleri tarafından merak ediliyor. Gazeteci - yazar Murat Yetkin, Erdoğan'ın 20 ABD'li şirket yöneticileriyle yaptığı görüşmeyi yazdı. İşte 'Amerikan şirketleri ne dedi, Erdoğan onlardan ne istedi?' sorusunun yanıtı ve görüşmenin arka perdesi...
Gazeteci-yazar Murat Yetkin, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün 20 ABD'li şirketin yöneticileriyle yaptığı görüşmenin detaylarını yazdı.
"DÜŞÜK İŞÇİ ÜCRETİ VE SENDİKALARA GREV YASAĞI..."
Yetkin yazısında, "Amerikan şirketlerinin ne Türkiye’deki insan hakları ve demokratikleşme alanındaki gerileme umurunda, ne uluslararası hukuk normları. Tek umurlarında olan şey daha düşük maliyetler ve daha fazla kâr; işçi ücretlerinin düşüklüğü ve sendikalara yönelik grev yasakları buna dâhil. Erdoğan da zaten konuya buradan girmiş. Kovid salgının Çin başta olmak üzere pasifik bölgesiyle tedarik zincirlerini kırdığına işaret ediyor ve coğrafi konumuyla Türkiye’nin bir 'üretim ve teknoloji üssü' olmasını öneriyor. Ticari bakımından, yatırım getirmek isteyen şirketlerin önündeki zorlukların aşılması için Cumhurbaşkanı düzeyinde garanti veriyor, adeta 'O iş bende' diyor." ifadesini kullandı.
"BİDEN İLE OLABİLDİĞİNCE UZLAŞMA YANLISI OLACAĞIM"
Yetkin şunları kaydetti:
"Siyasi bakımdansa, az önce değindiğimiz gibi, her şeye rağmen Biden ile uzlaşmak istediğini söylüyor.Burada Erdoğan’ın Amerikan şirketlerine “Siz yatırım getirin, ben kolaylık sağlarım, Biden ile olabildiğince uzlaşma yanlısı olacağım” mesajı verdiği anlaşılıyor.
"AMERİKAN MEDYASI İÇİN ÖZEL TALEP"
Ama toplantının sonunda Cumhurbaşkanı ve ekibinin yatırımcılardan bir ricası daha olmuş: Madem Türkiye’de sağlanan koşullardan memnunsunuz, daha da gelmek istiyorsunuz, o zaman bunları Amerikan medyasına da anlatır mısınız? Türkiye’ye çok yanlış ve taraflı yaklaşıyorlar. Bu talebe bir yanıt geldiği bilgisi bende yok, ama Cumhurbaşkanlığının özel talebinin Amerikan medyasının Türkiye yayınları üzerine olduğunu söyleyebiliriz."
20 ABD ŞİRKETİ İLE VİDEOKONFERANS
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’li şirketlerin yöneticileriyle gerçekleştirdiği videokonferansın açılışında yaptığı konuşmada, Biden’ın 1915 olaylarını soykırım olarak nitelemesinin ilişkilere yük getirdiğini belirterek, “Başkan Biden’ın 1915 olayları hakkında yaptığı açıklama ilişkilerimize ilave yük getirse de Biden ile NATO zirvesinde gerçekleştireceğimiz görüşmenin yeni dönemin habercisi olacağına inanıyorum” dedi.
Toplantıya Boeing, Amazon, Microsoft, Kellogg, PepsiCo, Cisco, Procter & Gamble ve Johnson & Johnson gibi şirketlerden üst düzey yetkililer katıldı. Erdoğan, “Türkiye’yi sizlerin de destekleriyle küresel bir üretim ve teknoloji üssü haline getireceğimize inanıyorum” dedi.
Türkiye ile ABD arasındaki önceki başkan Trump döneminde başlayan ticaret sorunlarına atıfta bulunan Erdoğan, çelik ve alüminyum ürünlerinden alınan ilave gümrük vergisi, Türkiye menşei ihraç ürünlerine yönelik anti-damping önlemlerininin kaldırılmasında ABD’nin daha yapıcı hareket etmesini beklediğini de ifade etti.