Döviz rezervleri için yeni hamle: Kamu bankaları borç seferine çıkıyor

Türkiye, uluslararası piyasada yüzde 10 dolar faiziyle borçlanıyor. Geçtiğimiz günlerde hazine 2028 vadeli eurobond ihracını 1.5 milyar dolar borçlanma ile tamamlamıştı. Faiz miktarı ise yüzde 10 olarak belirlenmişti. Yüksek borçlanma faizi tartışmaları sürerken kamu bankalarını da uzun vadeli borçlanma için uluslararası finans piyasalarına çıktığı belirtildi.

Hazine geçtiğimiz günlerde 2028 vadeli eurobond ihracını 1,5 milyar dolar borçlanma ile tamamlamıştı. İhraç yüzde 10 faiz ile tamamlandı. Böylece Hazine, 1,5 milyar dolarlık borç için 5 yılda toplamda 750 milyon dolar faiz ödeyecek.

Bu tahvil ihracıyla birlikte Türkiye, 2022 yılında uluslararası sermaye piyasalarından toplam 9 milyar dolar tutarında finansman sağlamış oldu. Öte yandan Hazine 19 yıl sonra ilk kez yüzde 10 faizle dolar borçlanmış oldu.

FAİZ GİDEREK ARTIYOR

Hazine ekimde 3 yıl vadeli dolar cinsi sukuk ihracıyla yüzde 9,75 faizle 2,5 milyar dolar borçlanmıştı. Mart ayında ise Hazine, 2027 vadeli tahvilinde yüzde 8,6 faizle 2 milyar dolar borçlanmıştı. Hazine şubat ayında ise sukuk ihracı ile yüzde 7,25 faizle 3 milyar dolar borçlanmıştı. Açıklamada, tahvilin yüzde 33'ünün ABD’ye, yüzde 27'sinin Türkiye’ye yüzde 22'sinin Birleşik Krallık’a, yüzde 10'unun diğer Avrupa ülkelerine ve yüzde 7'sinin Orta Doğu’ya ve yüzde 1'inin diğer ülkelerdeki yatırımcılara satıldığı belirtildi.

RİSK PRİMİ ARTTIRKÇA BORÇLANMA MALİYETİ ARTIYOR

ABD’nin 5 yıllık vadeli hazine tahvil faizi yüzde 4,40 seviyesinde bulunuyor. Diğer ülkeler dolar cinsi borçlanırken bu faizin üzerine ülke risk primi kaynaklı fark ödüyor. Merkez Bankası’nın bankalara uzun vadeli hazine tahvili tutma zorunluluğu getirmesi sonrasında Hazine’nin TL borçlanma faizleri sert biçimde düşmüştü. Örneğin dünkü Hazine ihalesinde 10 yıl vadeli ihalede bileşik faiz yüzde 12,07 ile yüzde 85’i aşan resmi enflasyonun belirgin altında olmuştu.

KAMU BANKALARI BORÇLANMA SEFERİNE ÇIKIYOR

Öte yandan yüksek faizle borçlanma tartışmaları sürerken eski Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı ve Prof. Dr. Şenol Babuşçu, kamu bankalarının da borçlanma atağına geçtiğini söyledi.

Sosyal medya hesabı Twitter'dan paylaşım yapan Babuşçu “Kamu Bankaları büyük miktarlı, uzun vadeli borçlanmak için uluslararası finans piyasalarına çıkıyor” dedi.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

Yeni torba kanunda detaylar belli oldu: TEDAŞ borçları siliniyor
'Liralaşma' politikası bankaları sıkıştırdı: Dolar mevduatında faiz sıfıra gidiyor

Ekonomi Haberleri