KARAR DIŞ HABERLER
Koronavirüse karşı aşılamada Batı ülkelerine göre yavaş kalan Asya ülkeleri, Delta varyantının hızla yayılması sonucu salgında yeniden yüksek vaka sayılarına ulaştı. The Wall Street Journal’da yer alan bir habere göre, virüsün yayılması bir yandan tüketici güvenini zedelemekle karşı karşıya bırakırken, birçok Asya ülkesinin ekonomisi ucuz iş gücünden kaynaklanan yüksek üretim avantajını yitiriyor.
Güneydoğu Asya ülkeleri pandemiden en çok etkilenenler arasında yer alırken, salgının başlarında karantina ve sosyal mesafe gibi kısıtlamalardan büyük ölçüde kaçınan ülkeler sonradan bu önlemleri daha uzun süre uygulamak zorunda kaldı.
IHS Markit’e göre, Endonezya ve Malezya’daki fabrika üretim sözleşmeleri, son zamanlarda vaka artışının ve Kovid-19 kaynaklı ölümlerin yüksek olduğu Güneydoğu Asya’da en ağır etkilenen ülkeler arasında yer aldı.
IHS Markit’in bildirdiğine göre dış talep, salgın sırasında Çin ve Güney Kore gibi ihracat ekonomilerini harekete geçirdi ve fabrikaları müşterileri için bisikletten mobilyaya ve elektronik aletlere kadar tüketim malları üretti. Ancak, Asya’daki üretim hızının artık yavaşlama belirtileri gösterdiği iddia ediliyor.
Çin’de hem özel hem de resmi imalat satın alma yöneticileri endeksleri, Temmuz ayında son yılın en düşük seviyelerine gerileyerek yurt içi ve yurt dışı talebin yavaşladığını gösteriyor.
Batı’da daha yüksek aşılama seviyeleri ekonomik aktivitenin normal seviyelere çıkmasına izin verirken, nüfusunun neredeyse yarısını aşılayan ABD’de ekonomik büyüme ikinci çeyrekte pandemi öncesi seviyenin üzerine çıktı.