Geçen yıl sadece 251 kişi, vergi kaçıranları ihbar ederek toplamda 12,4 milyon liralık ihbar ödemesi aldı. Bu rakam, son 5 yılda muhbirlerin aldığı ikramiyenin 55 milyon lirayı geçmesiyle birlikte, vergi kaybı ve kaçağına karşı verilen mücadelenin başarılı olduğunun bir göstergesidir.
Kayıt dışı ekonominin azaltılması, sadece ekonomik istikrar ve gelir dağılımı açısından değil, aynı zamanda kamu gelirlerinin artması ve ekonominin rekabet gücünün artması açısından da büyük bir önem taşıyor. Ancak bu konuda başarılı olabilmek için, kamu kurumları, birlikler, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşların işbirliği ve desteği gerekiyor.
Bu konuda yapılan çalışmalar, vergi kaybı ve kaçağına karşı mücadelede önemli adımların atıldığını gösteriyor. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında, vergi kaçıranların tespit edilmesinde muhbirlerin rolü büyük. İhbar edilen kişilerin doğruluğu teyit edildiğinde, muhbirlerin kesinleşen verginin yüzde 10'u oranında ödeme yapılıyor.
55 MİLYON İKRAMİYE ÖDEMESİ
Son beş yılda vergi kaybı ve kaçağına karşı mücadele kapsamında ihbar edenlerin sayısı 1555'e ulaşırken, bu kişilere toplamda 55 milyon 107 bin 259 liralık ikramiye ödemesi yapıldı. Bu rakamlar, vergi kaybı ve kaçağına karşı mücadelede atılan adımların ne kadar etkili olduğunu gösteriyor.
Türkiye'nin vergi kaybı ve kaçağı sorununa karşı mücadelesi sadece muhbirlerin desteğiyle değil, aynı zamanda teknolojik altyapının da güçlendirilmesiyle sürdürülüyor. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yürütülen çalışmalar arasında, e-Fatura, e-Defter ve e-Arşiv gibi elektronik belge sistemlerinin kullanımının yaygınlaştırılması da yer alıyor.