Birleşmiş Milletlere bağlı yardım örgütleri, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın sona ermesinin Afrika Boynuzu ülkelerinin ağır bir şekilde etkileneceği uyarısında bulundu. Gıda fiyatlarındaki muhtemel bir yükseliş, açlık ile karşı karşıya olan on milyonlarca kişiye yenilerinin eklenmesi anlamına gelebilir.
2022-Temmuz ayında Birleşmiş Milletler ve Türkiye'nin arabuluculuğunda bulunan ve Ukrayna’dan tahıl ihracatının devamını sağlamak sebebiyle varılan Karadeniz tahıl girişimi anlaşmasının süresi 17 Temmuz’da dolacak. Rusya, kendi tahıl ve gübre sevkiyatının önündeki engellerin kaldırılmaması halinde, anlaşmadan çekileceğini söylüyor.
VOA Türkçe'nin haberine göre; Ukraynalı bir yetkili de, 18 Temmuz'da yenilenmesi gündeme geldiğinde Rusya'nın anlaşmadan çıkacağından yüzde 99,9 emin olduğunu ifade etti.
KITLIK YAĞMUR SEZONUYLA AŞILABİLİR
Kıtanın doğusunun en uç noktasındaki Afrika Boynuzu, Somali, Etiyopya, Kenya, Güney Sudan, Sudan Eritre ve Cibuti’den oluşuyor. Afrika Boynuzu'nun bazı bölgelerinde yaşanan kıtlık bu yıl, yağmur sezonunun beklentileri aşmasıyla önlendi.
'YENİ KITLIK OLABİLİR'
Ancak yardım yetkilileri, yedi ülkede yaklaşık 60 milyon kişinin hala gıda güvencesinden yoksun olduğunu ve yeni bir kıtlığın etkisinden endişe ettiklerini söylüyor.
BM’ye bağlı Dünya Gıda Programı’nın Kıdemli Acil Durum Sorumlusu Dominique Ferretti Cenevre'de düzenlenen bir brifingde "Karadeniz girişiminin yenilenmemesi Doğu Afrika'yı kesinlikle çok ama çok kötü etkileyecektir. Ukrayna'nın buğdayına bağımlı olan çok sayıda ülke var ve buğday olmadan gıda fiyatlarının önemli ölçüde yükseldiğini göreceğiz" dedi.
Ferretti, mümkün olduğunca çok gıdayı önceden depolamaya çalıştıklarını ve anlaşmanın iptal edilmesi halinde başka tedarikçiler bulmak zorunda kalacaklarını kaydetti.
Gıda ve Tarım Örgütü'nden Brenda Lazarus da Somali, Sudan, Cibuti ve Eritre'de beslenmenin buğday odaklı olduğunu ve herhangi bir değişikliğin "çok yavaş" olacağını söyledi.
BM verileri, Karadeniz anlaşması başladığından bu yana Kenya ve Etiyopya'ya yaklaşık 700 bin ton buğday sevk edildiğini gösteriyor. Bu miktar toplam hacmin sadece yüzde 2'sine tekabül etse de, Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana buğday fiyatlarında yaşanan artıştan bölge de etkilendi.
Dünya Sağlık Örgütü de Somali, Güney Sudan ve Kenya'nın bazı bölgelerinde yaklaşık 10,4 milyon çocuğun akut yetersiz beslenmeyle karşı karşıya olduğunu ve son üç yılda tıbbi tesislere en yüksek başvuru seviyelerinin görüldüğünü bildirdi.