Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Olağanüstü Yönetim Merkezi Açılış Töreni'nde ekonomiye dair değerlendirmelerde bulundu.
"ENFLASYONU ÇOK YAKIN ZAMANDA KALICI DÜŞÜRECEĞİZ"
Bakan Nebati, enflasyona dair, "Biz üretim ve ihracat bazımızı güçlendiren, makroekonomik ve finansal istikrarı destekleyen sağlam adımları attıkça enflasyonu beraberce kalıcı olarak düşüreceğiz. Enflasyonun, çok yakın bir zamanda da düşüş eğilimine gireceğine hep birlikte şahit olacağız" dedi.
Kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarına dair açıklama da yapan Nebati, "Birilerinin dediği gibi KKM'nin bütçeye maliyeti astronomik rakamlara ulaşmadı ve son zamanlarda azalıyor" ifadelerini kullandı.
"DİĞER ÜLKELER DE YÜKSEK OLMAYAN FAİZ POLİTİKASINI UYGULUYOR"
Düşük faiz politikasına dair eleştiriler hatırlatan Bakan Nebati, "Yaklaşık bir yıl önce uygulamaya başladığımız yüksek olmayan faiz politikasıyla çok sert eleştirilere maruz kaldık. Hatta 'Tüm dünya yanlış biliyor, bir tek siz mi doğru biliyorsunuz?' tarzında ifadeler kullanılmıştı.
Ancak şimdi diğer ülkeler de bizim politikamızı takdir etmeye başladılar. Onlar da yüksek olmayan faiz politikasını uyguluyorlar. Hatta son dönemdeki faiz artırımlarına rağmen 131 ülkede politika faizi enflasyonun altında belirleniyor" şeklinde konuştu.
"TÜRKİYE'NİN BÜYÜME TAHMİNLERİ YUKARI YÖNDE REVİZE EDİLİYOR"
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, uluslararası kuruluşların faiz artıran ülkelerin büyüme tahminlerini küçülttüğünü öne sürerek, "Uluslararası kuruluşlar, her ne kadar enflasyonun altında olsa da faiz artırımında bulunan birçok ülkeye yönelik büyüme tahminlerini aşağı yönde revize ederken, ülkemize yönelik büyüme tahminlerini yukarı yönde revize ediyorlar" dedi.
Büyümenin yanı sıra istihdamı da Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine ulaştırdıklarını anlatan Bakan Nebati, Türkiye'nin cari dengede altın ve enerji hariç iyi seviyelerde bulunduğunu ifade etti.
"OLUMLU HAVAYI YIKMAYA ÇALIŞANLARA İZİN VERMEYECEĞİZ"
Bakan Nebati, KKM'nin bütçeye maliyetine ilişkin ise şu ifadeleri kullandı:
"Birilerinin dediği gibi KKM'nin bütçeye maliyeti astronomik rakamlara ulaşmadı ve son zamanlarda azalıyor. Bankalarımızın da tahsili gecikmiş alacakları azalıyor, rezervlerimiz artıyor. Her ne kadar döviz kuru artacak diye yaygara koparanlar olsa da döviz kurundaki oynaklık azaldı ve bundan sonra da inşallah az olacaktır.
Bu spekülatif ve manipülatif bir şekilde yaygara koparanlara sesleniyorum: 'Yakın takibimizdesiniz.' Ne zaman ülke toparlansa, sosyal medya üzerinden tetikçiler başlıyor. Ülke içindeki olumlu havayı bir takım manipülatif, spekülatif söylemlerle yıkmaya çalışanlara izin vermeyeceğiz. Sadece sözle değil, veriyle, ortaya çıkan başarılarımızla da karşılık vereceğiz.
Şunu çok iyi biliyoruz ki, biz üretim ve ihracat bazımızı güçlendiren, makroekonomik ve finansal istikrarı destekleyen sağlam adımları attıkça enflasyonu beraberce kalıcı olarak düşüreceğiz. Enflasyonun, çok yakın bir zamanda da düşüş eğilimine gireceğine hep birlikte şahit olacağız."
OECD, TÜRKİYE'NİN BÜYÜME TAHMİNİNİ DÜŞÜRDÜ
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) 2022 yılının ikinci 'Ekonomik Görünüm' raporunda, Türkiye'nin ekonomik büyüme tahmini yüzde 5.4'ten yüzde 5.3'e düşürüldü.
2022 yılında yüzde 5.3 büyümesi beklenen Türkiye ekonomisi 2023 yılında yüzde 3 civarında büyüyecek.
Enflasyon düşecek ancak hâlâ yüzde 40'ın üzerinde kalacak. Yüksek enflasyon Türkiye'de satın alma gücünü zayıflatacak.