Ekonomi dünyasında geçen haftanın gündemi, ABD'de Silikon Vadisi Bankası'nın (SVB) iflası ve bunun üzerine ABD Merkez Bankası'nın (Fed) da Amerikan bankacılık sisteminin sağlığını korumak amacıyla hafta başında tüm mevduatlara şemsiye garanti getirmesi oldu. Fed aynı zamanda zor duruma düşmüş bir başka bankaya da (Signature Bank) el koymuştu. Gelişmeler bir anda ABD bankacılık sisteminin genel sağlık durumunun piyasalar tarafından sorgulanmasına ve bankacılık hisselerinin hızla değer kaybetmesine neden oldu.
ABD'deki bankacılık krizi Avrupa'ya da sıçradı. 830 milyar dolar toplam varlığı ile dünyanın 45., kıta Avrupası’nın ise 12. büyük bankası olan Credit Suisse, geçen ay 7.9 milyar dolar gibi çok büyük bir zarar açıklamış ve 2023'te de önemli bir kayıp olacağı uyarısında bulunmuştu.
Tüm bunların üzerine Credit Suisse bankasının en büyük ortağı Suudi Ulusal Bankasının sermaye artırımı yapmayacaklarını duyurmasıyla bankanın hisse senedi fiyatındaki düşüş yüzde 20'yi aşmış ve satış baskısı piyasa geneline yayılmıştı. Suudi Ulusal Bankası Başkanı Ammar Al Khudairy'nin verdiği bir demeçte Credit Suisse'e daha fazla destek vermeyeceklerini duyurmasıyla başlayan panik satışlar Avrupa'da risk algısının had safhaya çıkmasına sebep olmuştu.
54 MİLYAR DOLARLIK BORÇLANMA KARARI
Bugün ise İsviçre Merkez Bankasından (SNB) Credit Suisse ile ilgili bir açıklama geldi. Bankadan yapılan açıklamada, Credit Suisse'in likiditesini güçlendirmek için kararlı adımlar attığı bildirildi.
Açıklamada, Credit Suisse'in teminatlı bir kredi tesisi ve kısa vadeli likidite imkanı kapsamında SNB'den 50 milyar İsviçre frangına (yaklaşık 54 milyar dolar) yakın borçlanacağı aktarıldı.
Bu ek likiditenin Credit Suisse'in ana faaliyet alanlarını ve müşterilerini destekleyeceği belirtilen açıklamada, bazı borçlanma senetlerinin de yaklaşık 3 milyar İsviçre frangına (yaklaşık 3,2 milyar dolar) kadar nakit karşılığında geri alınacağı kaydedildi.