Emekli olmak isteyen ancak asgari ücrete yapılan zam sonrası yeterli ikramiyesi olmayanlara da sayılı KHK ile EYT zammı yapılacak. Peki 2023 yılında asgari ve azami günlük doğum ve askerlik borcu ne kadar olacak? İşte detaylar…
2023 ASKERLİK VE DOĞUM BORÇLANMASI NE KADAR OLACAK?
Emekli olmak isteyip de maaş gün sayısı yetmeyenlerin analık ve askerlik borcu asgari ücret artışı kadar artırılır. Şu anda en düşük sigorta primi 69 TL, en yüksek ise 517 TL.
1. Asgari ücret yüzde 30 artarsa en düşük ikramiye 89,7 lira
2. Asgari ücret yüzde 40 artarsa 96,6 lira
3. Artış yüzde 50 ise 103.5 lira.
EN DÜŞÜK EN YÜKSEK ASKERLİK VE DOĞUM BORÇLANMASI NE KADAR?
• Asgari ücret yüzde 30 artarsa en yüksek prim 672 liraya, yüzde 40 artarak 723,8 liraya, yüzde 50 artarak 775,5 liraya yükseliyor.
ASKERLİK BORÇLANMASINDAN KİMLER YARARLANIR?
5510 sayılı Kanunun 41/b maddesine göre, “bir yedek subay okulunda er veya erbaş olarak silâh altında veya yedek subay olarak geçirilen süre” dikkate alınabilir. Ayrıca Astsubay veya Astsubay olarak, 1 Ocak 1950'den sonra Yedek Subay Okulu'nda öğrenci olarak ve yedek öğrenci olarak aktif ve yedek hizmette geçirilen süre 26 Haziran 2019 tarihinden sonra borçlandırılması düzenlenmiştir.
Kanuna göre aktif sigortalı olmadıkları için askerlik kredisi talebi reddedilen sigortalılar ve hak sahipleri tarafından 1 Ekim 2008 tarihinde tekrarlanan talep üzerine askerlik borçlanması sonuçlanmaktadır.
2022 ASKERLİK BORÇLANMASI NE KADAR?
2022 askerlik borçlanması aylık 2.070,6 TL ve yıllık 24.847,20 TL olmak üzere en az 69,02 TL ödenmelidir. 400 gün askerlik borcu olanların 27 bin 608 TL, 540 gün borcu olanların 37 bin 270,08 TL ödemesi gereken ay 28, 29, 30 veya 31 gün dikkate alındığında yıl 360 gündür.
ASKERLİK BORÇLANMA TUTARI NASIL HESAPLANIR?
Kişi borçlanmadan önce bu miktarın emekli maaşının büyüklüğünü etkilediğini bilmelidir. Askerlik borcu, askerlik hizmetini tamamlamış olanlar veya kişinin ölümü halinde hakları bulunanlar (eş ve/veya çocukları) tarafından talep edilebilir.
Askerlik borçları için sigorta primi toplamı, başvuru günü asgari ücret ile asgari ücretin 7,5 katı arasında kalan ve kişilerin kendileri tarafından belirlenen günlük ücretin %2'si olarak hesaplanır.
Askerlik borçlanması EYT sayılır mı?
Askerlik, ilk sigorta başlangıç tarihinden sonra biterse, EYT hizmet borcunu mahsup edemez. Askerlik asli sigortanın başlangıcından önce tamamlanmışsa, borçlanma sigortanın başlangıcına kadar uzar.
ASKERLİK BORÇLANMASI NASIL YAPILIR?
Askerlik borçlanması başvurusu e-devletten veya Sosyal Güvenlik Kurumu internet sitesinden indirilerek doldurularak elden veya posta yoluyla kurumun ilgili birimine gönderilir.
DOĞUM BORÇLANMASI NASIL YAPILIR?
5510 sayılı Kanuna göre yapılan hizmet akdi ile ilk kez çalışıp kendi hesabına bağımsız çalışmaya başlayanlar, 2925 sayılı Kanuna tâbi olanlar ve bundan etkilenenler . yürürlükten kaldırılan kanunla 506, 1479 Sayılı Kanun ve 2926 Sayılı Kanun ile hak sahipleri, sigortalının en son çalışmasının/hizmetinin geçtiği sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine başvurarak, Kamu görevlileri (kamu görevlileri sigortalıları veya hak sahipleri “SGK Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Tescil ve Hizmet Daire Başkanlığı Mithatpaşa Caddesi No:7 Sıhhıye/ANKARA” ya da e-posta yoluyla yapılabilir.
DOĞUM BORÇLANMASI HESAPLAMASI
1 ay = 30 gün şeklinde borçlanmak istenilen süre hesaplanılarak gün cinsi üzerinden girşi yapın. (5 ay = 150 gün, 12 ay = 360 gün, 15 ay = 450 gün, 18 ay = 540 gün)
Sigortacı veya hak sahibi kişiler tarafından belirlenen günlük maaşın yüzde 32'si günlük ücretin alt ve üst sınırları arasında hesaplanır.
DOĞUM BORÇLANMASININ FAYDALARI NELERDİR?
1 Ekim 2008 tarihinde başlayan bu uygulama, erkekler için askerlik borçlanması ile aynı şekilde tasarlandı. Doğum nedeniyle çalışma hayatına atılan ve dolayısıyla sosyal güvencesi dışında kalan anneler, iki çocuk için en fazla iki yıl olmak üzere toplam 4 yıl borçlanma hakkı kazandı. Böylece anneler için çocuk sahibi olmanın dezavantajları ortadan kaldırılırken, çocuklarına zaman ayırmaları teşvik edildi. Yürürlükteki yasaya göre, bu başvurunun alıcısı için ertelenen gün sayısı, üstün gün sayısına eklenecek ve daha erken emekli olması sağlanacaktır.
DOĞUM İZNİ SÜRESİNİN SADECE BİR KISMINI BORÇLANABİLİR MİYİM?
Emeklilik her zaman uzun süreler gerektirmez. Bu nedenle doğum izninin tamamı yerine sadece bir kısmı kullanılabilir. Örneğin, yaşlılık aylığı için 60 güne ihtiyacınız varsa, sadece iki aylık doğum izni ödünç almanız yeterlidir.
BİRDEN ÇOK KEZ BORÇLANABİLİR MİYİM?
Bu hak en fazla iki ayrı doğum izni için kullanılabilir. Daha önce doğum izninizin tamamı yerine sadece bir kısmını ödünç aldıysanız, kalan süre için tekrar ödünç alabilirsiniz. Bunun için yeniden başvurmanız gerekecek.
DOĞUM BORÇLANMASI NASIL YAPILIR?
Ücretsiz doğum izni veya kanunen tanınan doğum izni sürelerine ilişkin örnekler, sigortalılar ve hak sahipleri tarafından SGK tarafından hazırlanan hizmet kredisi başvuru evraklarına göre sosyal sigortalı il müdürlüklerine veya sosyal sigorta merkezlerine iletilir.
SİGORTA PRİMLERİ NE ZAMAN ÖDENMELİ?
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından hesaplanan prim borcunun ilgiliye tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde ödenmesi zorunludur. Bir ay içinde ödenmeyenler için tekrar başvuru yeterlidir ve herhangi bir cezai şart yoktur. Ödenmeyen süreler hizmet sayılmaz.
ÖDEDİĞİM PRİMLERİ GERİ ALABİLİR MİYİM?
Programı kullanmanın emeklilik tarihinizi etkilemediğini düşünüyorsanız veya başka bir nedenle primlerinizi geri almak isteyebilirsiniz. Aynı zamanda borçlanma için ödenen sigortanın da sosyal güvenlik kurumundan geri alınması mümkün değildir. Bu nedenle, harekete geçmeden önce durumunuzu kontrol etmeniz ve iyice araştırmanız faydalı olacaktır.