Asgari ücret iş yerlerinde 'vasıfsız işçilere verilecek en düşük ücret' niteliğini taşıyor ancak 13 milyon kayıtlı çalışanın 6 milyonu aşkın kısmı vasfa bakılmaksızın 'en düşük' kısmı referans alınarak çalıştırılıyor. Bu istihdamın yüzde 42'si anlamına gelirken diğer paydada kalan kısımda esasta asgari ücret ve civarında ücret alıyor. Asgari ücret zammı ile birlikte diğer maaşlara da en an aynı oranda zam yapılması bekleniyor.
Asgari ücret görüşmeleri öncesi yüzde 25-30 bandında bir zam olacağı konuşulurken, hem işveren hem de işçi temsilcileri asgari ücrete işveren desteği verilmesi gerektiğini düşünüyor. TÜRK-İŞ herhangi bir meblağ telaffuz etmezken son 45 yılın en yüksek zammını hedeflediklerini açıkladı. Hükümet ise defaatle enflasyon üzerinde zam yapılacağını söyledi. Aralık ayı enflasyon oranları ile birlikte yıllık oranda enflasyon henüz belirlenmemişken yüzde 20 bandını koruyacağı tahmin ediliyor.
Asgari ücret mevcutta brüt 4 bin 203 lira 56 kuruş, net 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak uygulanıyor. Ancak üretimdeki ithal girdi ile birlikte dolarla maaş almayan ancak dolar nedeniyle alım gücü düşen işçilerin 2021 başında maaşları 376 dolardan 220 dolara kadar geriledi. Hükümetin faizleri düşürerek yatırımcıları çekme stratejisi ise ucuz işgücüne dayalı büyüme modeli anlamını taşıyor.
Öte yandan DİSK, HAK-İŞ ve TÜRK-İŞ dün yaptıkları ortak açıklamayla "Günün ekonomik ve sosyal koşullarına göre işçinin ve ailesinin insanca yaşamasını mümkün kılacak ve insanlık onuruyla bağdaşacak asgari ücret belirlenmelidir" açıklaması yaparak bir kısım taleplerde bulunmuştu.