Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle birlikte iki ülke arasında başlayan savaş, enerji fiyatlarının da patlamasına neden oldu. Batılı ülkelerin Moskova rejimine karşı aldığı ağır yaptırım kararları, dünyanın en büyük petrol ve doğalgaz ihracatçılarından Rusya’nın ekonomisine darbe üstüne darbe indirirken, söz konusu yaptırımların sonuçlarından Avrupa da etkileniyor.
Almanya'da hükümet, enerji fiyatlarındaki artış karşısında haneleri desteklemek için milyarlarca euro hacminde ikinci paketini açıkladı. Önlemler arasında benzin fiyatlarının aşağı çekilmesi de bulunuyor.
KOALİSYON AÇIKLADI
DW Türkçe’de yer alan habere göre, Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti'den (FDP) oluşan koalisyon hükümetinin açıkladığı bu ikinci paketin hacminin de 10 milyar euroyu geçeceği tahmin ediliyor.
Paket kapsamında yakıt fiyatları üç ayla sınırlı olmak üzere düşürülecek, litre başına benzin fiyatında 30 cent ve dizel fiyatında 14 cent indirime gidilecek. Böylece benzin ve dizelden alınan vergiler Avrupa'daki asgari seviyeye düşürülmüş olacak.
300 EUROLUK ENERJİ DESTEĞİ
Önlemler paketi kapsamında ayrıca vergi mükellefi çalışanlara bir kereliğe mahsus olmak üzere 300 euroluk destek ödemesi yapılacak, bu miktar maaşla birlikte ödenecek.
Çocuklu ailelere, devletten aldıkları paraya ek olarak çocuk başına bir kereliğine 100 euroluk ödeme yapılacak. Sosyal yardıma muhtaç durumdaki yoksullara daha önce kararlaştırılan 100 euroluk ek ödemenin miktarı ikiye katlanacak.
Bu ödemenin de bir kereye mahsus olması planlanıyor.
ÖZEL BİLET UYGULAMASI GETİRİLİYOR
Kısa mesafe yolculuklarda toplu taşımayı teşvik için de ülke çapında özel bilet uygulaması getirilecek.
Bu özel bilet için ayda 9 euro ödenecek ve uygulama 90 gün boyunca geçerli olacak.
TERMİK SANTRALLERE DÖNÜŞ SÖZ KONUSU
Koalisyon hükümeti, ayrıca kısa vadede elektrik üretiminde doğal gaz tüketimini azaltmak üzere kömür yakıtlı termik santrallere yönelmeyi planlıyor.
Almanya'da fosil enerji kaynaklarının terk edilmesi politikası çerçevesinde bu tür enerji santrallerinin kapatılması takvime bağlanmıştı.
Hükümet şimdi ise bu santrallerin kullanım süresini uzatmayı planlıyor. Kömür yakıtlı santrallerin 2030 yılına kadar tamamen kapatılması öngörülüyor.
16 MİLYAR EUROYA VARAN DESTEK PAKETİ
Maliye Bakanı Christian Lindner, yeni paketin hacmi ile ilgili kesin rakam telaffuz etmedi, ancak ilk paketin hacmine yakın olacağını kaydetti. Ukrayna savaşının hemen öncesinde açıklanan ilk paketin hacminin 14-16 milyar euro civarında olduğunu belirten Lindner, mevcut paketin hacminin daha ziyade enerji tüketim miktarına bağlı olacağına işaret etti.
Öte yandan, petrol ve doğalgaz harcamalarına destek verilmesi fikri Yeşiller’in tepkisiyle karşılaşmıştı. Çevreci Yeşiller Partisi, söz konusu hamlenin insanları fosil yakıtları kullanmaya teşvik etmek anlamına geldiğini savunmuştu.