Açlıkla imtihan

Hükümetin ‘Milleti enflasyona ezdirmeyecek önlemleri alıyoruz’ açıklamalarını ‘cüzdan endeksi’ çürütüyor. Eylülde açlık sınırı 7 bin, yoksulluk sınırı 23 bin liraya yükseldi.

Ekonomide izlenen politikalar enflasyonu tarihi seviyelere getirdi. Yükselen kur da TL’yi buharlaştırırken maliyet artışlarıyla gelen zamlar hanelerdeki yangını büyüttü. TÜRK-İŞ’in ‘Eylül 2022 Açlık ve Yoksulluk Sınırı’ araştırması ise vahim tabloyu ortaya koydu. Çalışmaya göre eylülde açlık sınırı 7 bin 245, yoksulluk sınırı 23 bin 600 TL’ye yükseldi. Bekar bir çalışanın bir aylık yaşama maliyeti 9 bin 470 TL oldu.

SADECE GIDA HARCAMASI YÜZDE 130 ARTTI, MİLLET BOĞAZDAN KISTI

Dört kişilik bir ailenin asgari gıda harcaması son bir yılda yüzde 130 arttı. Semt pazarlarında ortalama sebze kilogram fiyatı 16.56 TL, meyve fiyatı ise 17.81 TL oldu. Dar gelirli kesimin ev sahibi olması hayale dönüşürken kiralarda da yıllık ortalama yüzde 160 artış meydana geldi. Kamu çalışanları büyük şehirlerden tayinlerini isterken bunu sağlayamayanlar ise çareyi gıda ve giyim harcamalarını kısmakta buldu.

AÇLIĞA ÇALIŞIYORUZ

Yeni asgari ücret kararıyla birlikte artık birçok çalışan aynı ücreti alır hale geldi. Maaşlarda çok ufak oynamalar görülürken, daha önce asgari ücretin üzerinde maaş alanların bile en düşük resmi aylıkla sabitlendi. Bugün 5 bin 500 lira olan asgari ücret karşısında açlık sınırı da eylülde bir önceki aya göre yüzde 5,7 artarak 7 bin 245 TL’ye çıkarken Türkiye’de ortalama ücretin 8 bin lira seviyesinde olması da dikkat çekti.

Ekonomi’de yaşanan sorunlar kendini her alanda göstermeye devam ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı temmuz verilerine göre; işsizlikte sınırlı düşüş olsa da hâlâ çift haneli rakamlarda seyrediyor. TÜİK temmuz verilerine göre; mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı, 0,3 puanlık azalışla yüzde 10,1 oldu. İşsizlik oranı, erkeklerde yüzde 8,6 iken kadınlarda yüzde 13,1 olarak tahmin edildi. TÜİK verilerine göre çalışan 694 bin kişi işini kaybederken, işsiz sayısı sadece 280 bin kişi arttı.Bu durum iş bulmaktan ümidini kesenlerin sayısının artışa geçtiğine işaret etti. Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı, temmuz ayında bir önceki aya göre 113 bin kişi azalarak 3 milyon 445 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,3 puanlık azalış ile yüzde 10,1 oldu. İşsizlik oranı, erkeklerde yüzde 8,6 iken kadınlarda yüzde 13,1 olarak tahmin edildi. İstihdam edilenlerin sayısı, temmuz ayında bir önceki aya göre 148 bin kişi azalarak 30 milyon 608 bin kişi, istihdam oranı ise 0,3 puanlık azalış ile yüzde 47,3 oldu. Bu oran, erkeklerde yüzde 64,6 iken kadınlarda yüzde 30,3 olarak hesaplandı. İşgücü, temmuz ayında bir önceki aya göre 262 bin kişi azalarak 34 milyon 52 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise 0,5 puanlık azalış ile yüzde 52,6 oldu. İşgücüne katılma oranı, erkeklerde yüzde 70,7, kadınlarda ise yüzde 34,9 oldu. 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı, bir önceki aya göre 0,8 puanlık azalış ile yüzde 19,1 oldu. Bu yaş grubunda işsizlik oranı, erkeklerde yüzde 16,2, kadınlarda ise yüzde 24,7 olarak tahmin edildi.İstihdam edilenlerden referans döneminde işbaşında olanların mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış haftalık ortalama fiili çalışma süresi, temmuz ayında bir önceki aya göre 1,2 saat azalarak 43,1 saat olarak hesaplandı.

‘SABİT GELİRLİLER ALARM VERİYOR’

Türk-İş’ten yapılan açıklamada, “TL değer kaybediyor, fiyatlar doludizgin artıyor, alım gücü hızla düşüyor. Sabit gelirliler dengeli, yeterli ve sağlıklı beslenebilmekten bile yoksunluk duyuyorlar. Talepten maliyete ve beklentilere kadar enflasyonun her türlüsü tüm varlık, mal ve hizmet fiyatlarını bozarken, bu geçici yoksunluk ön görülebilir gelecekte kalıcı yoksulluk haline dönüşme tehlikesi barındırıyor” denildi.

MİNİMUM GEÇİM İÇİN EN AZ 4 BİN TL’YE DAHA İHTİYAÇ VAR

Açıklama şöyle sürdü: “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın beklentileri çıpalayamadığı bir ortamda enflasyon beklentisi gerçekleşen enflasyonla şekilleniyor. Bu da kendi kendini besleyen bir enflasyonist atmosfer yaratıyor. Ankara’da asgari ücret alan bekâr bir çalışanın, aylık yaşama maliyetini karşılayabilmesi için 3 bin 970 TL daha bulması gerekiyor.” TÜİK’in aylık enflasyon verilerini duyurma tarihinden önce açıklanan Türk-İş raporu, TÜİK enflasyon tahminlerine dair göstergelerden biri olarak değerlendiriliyor.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri