AB enflasyonu vatandaşı vurdu: Çanakkale Köprüsü açılmadan zamlandı

1915 Çanakkale Köprüsü, 26 Şubat Cumartesi açılıyor. KARAR yazarı, eski DPT Uzmanı Prof. Dr. Uğur Emek,, köprünün yıllık garanti ücretinin 380 milyon euro olduğunu paylaştı. Emek, sözleşmeye göre köprünün geçiş ücretinin 15 euro olduğunu söyledi. Emek “KDV’yi dahil edersek 18 euro olacak. Geçiş ücreti bugünkü kurdan 274 TL. Araç geçiş garantisi 45 bin adet” dedi.

Dünyanın en büyük orta açıklığına sahip asma köprüsü olan 1915 Çanakkale Köprüsü’nde geçtiğimiz günlerde tamamlanan asfaltlama çalışmalarının ardından açılışa hazırlanıyor. Köprünün 18 Mart 2022’de açılması beklenirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 26 Şubat Cumartesi günü hizmete gireceği açıklanmıştı. Asya ile Avrupa kıtalarını Çanakkale Boğazı’nda ilk kez birbirine bağlayacak 1915 Çanakkale Köprüsü’nün temeli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 18 Mart 2017’de atılmıştı.

Köprünün Hazine’ye yükünü ise eski DPT Uzmanı ve KARAR yazarı Prof. Dr. Uğur Emek paylaştı. Sözleşmeye göre köprünün geçiş ücretinin 15 euro olduğunu sosyal medya hesabı üzerinden paylaşan Emek, 60 kilometre bağlantı yolunun ücretinin de 5 euro olduğunu aktardı. Emek şöyle devam etti:

“Eurozone enflasyonuyla köprünün açılış fiyatı KDV dahil 16 euro. KDV’yi dahil edersek 18 euro olacak. (0,5 altı aşağı, üstü yukarı yuvarlanıyor) Geçiş ücreti bugünkü kurdan 274 lira ediyor. Araç geçiş garantisi 45 bin adet. Köprünün günlük gelir beklentisi 12 bin 332 TL. Bağlantı yollarıyla beraber 12 bin 777 TL. Sözleşmeye göre günlük garanti bedeli (KDV hariç) 380 milyon euro. Sözleşme süresi boyunca gelir garantisi 6 milyar euro."

Daha önce proje hakkında açıklama yapan Erdoğan "1915 Çanakkale Köprüsü, 88 kilometresi otoyol, ve 13 kilometresi bağlantı yolu olmak üzere mtoplam 101 kilometre uzunluğa sahip Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe Otoyulu Projesi'nin önemli bir parçasıdır. Orta ve yan açıklıkları ile yaklaşım viyadüklerinin toplamıyla geçiş uzunluğu 4 bin 608 metreye ulaşan bu köprü, kendi alanında ilk sırada yer alan bir eserdir. Hizmete açacağımız otoyol projesi, Malkara-Çanakkale arasını 40 kilometre kısaltırken, Lapseki-Gelibolu arasında feribot ile saatler süren geçiş sürecini 6 dikikaya indirecektir. Yaklaşık 5 bin 100 personel ve 740 adet iş makinesiyle gece gündüz çalışarak tamamladığımız otoyolumuzu ve köprümüzü 26 Şubat 2022'de hizmete sunuyoruz" dedi.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (23)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

1915 Çanakkale Köprüsü'nün geçiş ücreti ne kadar olacak? Bakan Karaismailoğlu'ndan yeni açıklama
Türkiye ile AB arasında parlamentolar arası toplantı yapılacak
Bakan Karaismailoğlu: 1915 Çanakkale Köprüsü yeni Türkiye’nin bir mesajıdır

Ekonomi Haberleri