Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte et fiyatları deyim yerindeyse uçuşa geçti. Yılbaşından bu yana ete gelen zamların ardı arkası kesilmezken, kıymanın kilogram fiyatı bile 300 lirayı geçti. Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Veteriner Dr. Ahmet Yücesan “Piyasada kırmızı ete gelen zammın ne yaklaşan Ramazan ile ne şap hastalığıyla ne de daha önce gündeme geldiği gibi depremle hiçbir alakası yok. Bu tamamen kendi ekonomik seyri içerisinde devam eden bir olgudur. Son 3 ayda, yani yılbaşından bugüne yüzde 50 civarında bir anormal zam gelmiş oldu” dedi.
Türkiye Kasaplar, Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Bölge Başkanvekili Veysel Günal, zamların bir buçuk aydır otomatiğe bağlandığını belirterek “Sosyal medyadan kesmeyin 130, 140, 150 olacak diye spekülasyon yapıldı. Araya depremin de girmesiyle karkas et 180 lira oldu. Sanki altın borsası gibi her hafta 10-20 lira zamlandı. Eskiden Ramazan ve Kurban bayramlarında gelirdi bu zam. Depremde 8 bine yakın hayvan öldü. Ramazan’ın gelmesiyle beraber fırsatçılar etin üstünden devamlı oyunlar oynadı. Orada depremde binlerce canımız gitti. Birkaç tanesi mal için ortalıkta spekülasyon yaptı” açıklamasını yaptı.
Yem maliyetlerinin her geçen gün arttığına değinen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in Bor’un Obruk köyünde ziyaret ettiği besici Yusuf Karakuş “Yemler yüksek 380-400 lira oldu alamıyoruz, gücümüz yetmiyor. Para kazanmıyoruz. Bağ-Kur’um yok yatıramadım, emekli de olamadım. Bırakacağız böyle olursa” diyerek sıkıntılarını dile getirdi. Gürer de “Yem fiyatı artıyor hayvan fiyatı aynı oranda artmıyor. Böyle giderse küçükbaş ve büyükbaş hayvancılıkta sorunlar devam ederse, ülkenin et ve süt sorunu artar” ifadelerini kullandı.
KASAPLAR FEDARASYONU: YETERİNCE HAYVANIMIZ VAR
Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, Tarım ve Orman Bakanlığının Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin ardından hızlıca koordine olarak, o illerdeki hayvanları satın aldığını söyledi. Yaralı hayvanların tedavisinin sağlandığını, bazılarının ise besiye alındığını belirten Yardımcı, Bakanlığın bölgedeki büyük ve küçükbaş hayvanlara sahip çıktığını vurguladı. Et ve Süt Kurumunun ramazan için piyasaya taze karkas et satışı yapmasına da değinen Yardımcı, federasyon olarak her zaman besiciyi, vatandaşı ve kasabı koruduklarını ifade etti. Kırmızı etin belirli çevreler tarafından gündemde tutulduğunu ileri süren Yardımcı, Et ve Süt Kurumunun aldığı eti kasabın da satması için çalışma yaptıklarını vurguladı. Piyasada yeterli etin bulunduğuna değinen Yardımcı, şöyle konuştu:
“Ramazanda kırmızı ete zam olmasın istiyoruz. Et ve Süt Kurumunun piyasaya satacağı etin piyasaya denge olmasını sağlayacağız. Federasyon olarak çalışma yapıyoruz, sakin zamsız bir ramazan geçirmeyi umut ediyoruz. Ramazanda vatandaş kırmızı et sorunu yaşamayacak, yeterince etimiz de hayvanımız da var. İnsanımız inşallah devletin de desteğiyle ramazanda ucuz et yer.” Yardımcı, besiciye verilen desteklerin önemli olduğunu hatırlatarak, besicilikte özellikle aile işletmelerinin sektörün sürdürülebilirliği açısından önemli olduğuna dikkati çekti. Girdi maliyetlerinin yükseldiğini dile getiren Yardımcı, “Her ramazanda ‘kırmızı ete zam’, ‘kırmızı et yeterli’ değil gibi spekülatif açıklamalar oluyor. Türkiye’de et sorunu yok. Spekülatörlüğe gerek yok, bizim hayvanımız kendimize yeter. Esnaf olarak önceki ramazanlarda ete zam yapmadık” dedi.
‘AVRUPA ÜLKEMİZDEN TIRLARLA HAYVAN TOPLUYOR’
CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, dün Kapıkule Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye giriş yapan ithal sığır tırlarının önünde açıklama yaptı. Gaytancıoğlu, ithal edilen sığırların Türkiye’de hayvancılığı bitirdiğini söyledi. Gaytancıoğlu, şunları kaydetti: “Yurtdışından kesilmek üzere gelen burada yurda giriş yapıyor. Birazdan buradan girecekler. Tırlar dolusu var. Türkiye’de hayvancılık desteklenmiyor. Yabancı ülkelerden Avrupa’dan ki burada arabaların plakaları da var. Bu plakalar Hırvatistan, Romanya’dan geliyor. Avrupa’dan tırlarla hayvan topluyorlar. Türkiye’de hayvancılık bitiyor. Bunu da Et ve Süt Kurumu yapıyor.”
‘DESTEKLERİMİZİ ALAMADIK’
Geçtiğimiz yılın devlet desteklerini henüz alamadıklarını belirten 65 yaşındaki besici Yusuf Karakuş, Gürer’e sıkıntılarını şöyle anlattı: “Yemler bitti, bunlar ne yiyecek? Desteklerimizin verilmesini istiyoruz. Desteklerimizi almadık daha. 70 tane koyumun var. Liste geldi, para yok, 2 aydır bekliyorum. Yemler yüksek 380-400 lira oldu alamıyoruz, gücümüz yetmiyor. Para kazanmıyoruz. Bağ-Kur’um yok yatıramadım, emekli de olamadım. Bırakacağız böyle olursa, ben bunu dedemizden gelme yapıyorum. Merada ot yok, kurak gitti. Recep Tayyip Erdoğan çıkıyor, küçükbaşa 100 lira diyor, bırakın 100 lirayı 50 lira olan ödemeleri bile hala alamadık.” Ekonomik sıkıntı yaşadığını ifade eden Karakuş, küçükbaş hayvanlarını Kurban Bayramı’nda satacağını söyledi.
‘YEM FİYATI ARTIYOR HAYVAN FİYATI ARTMIYOR’
Ömer Fethi Gürer besicilerin sorunlarına ilişkin şunları söyledi: “Yem fiyatı artıyor hayvan fiyatı aynı oranda artmıyor. Böyle giderse küçükbaş ve büyükbaş hayvancılıkta sorunlar devam ederse, ülkenin et ve süt sorunu artar. Kırsal boşalıyor, kırsalda hayvancılık yapanların yaş ortalamaları da yüksek. Hayvancılığı desteklemek ve söylenen sözleri de yerine getirmek lazım.”